Hessy Taft, fetita in varsta de sase luni care a fost selectata in 1935 pentru a fi imaginea de pe un poster dedicat propagandei naziste si care dorea sa portretizeze imaginea ideala a bebelusului arian, s-a dovedit a fi evreica, noteaza The Telegraph.

"Pot sa rad pe acest subiect acum, dar daca nazistii ar fi stiut cine sunt cu adevarat, nu as mai fi fost in viata", a spus profesoara Hessy Taft, acum in varsta de 80 de ani.

Taft s-a prezentat recent la Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Israel cu o revista nazista care avea pe coperta poza cu ea la varsta de sase luni. In cadrul evenimentului, aceasta a povestit cum a devenit copilul de coperta pentru cel de-al Treilea Reich.

Parintii ei, Jacob si Pauline Levinsons, au plecat din Letonia si s-au mutat in Berlin pentru a urma o cariera in domeniul muzicii clasice in 1928. Cand nazistii au ajuns la putere, tatal lui Taft si-a pierdut locul de munca de la opera pentru ca era evreu si s-a angajat ca agent de vanzari.

In 1935, cand Berlinul era asaltat de atacuri antisemite, Pauline Levinsons si-a dus fiica de sase luni la un fotograf. Cateva luni mai tarziu, aceasta a fost ingrozita cand a descoperit ca poza era pe coperta revistei naziste Sonne ins Hause. Speriata ca familia sa o sa fie expusa, Pauline Levinsons a mers la fotograf, care i-a spus ca stia ca fetita este evreica si i-a marturisit ca a introdus poza intr-un concurs care dorea sa gaseasca cel mai frumos copil arian in mod deliberat.

"Am vrut sa ii fac pe nazisti sa arate ridicol", i-a spus fotograful.

Fotografia a castigat concursul si se crede a fost aleasa chiar de ministrul propagandei naziste, Joseph Goebbels. Fotografia cu Taft a fost distribuita pe scara larga, pe cartile postale naziste, unde fetita a fost recunoscuta de o matusa. Cu toate acestea, nazistii nu au descoperit niciodata adevarata identitate a copilului.

In 1938, tatal fetitei a fost arestat de Gestapo, dar a fost eliberat cand contabilul acestuia, membru al partidului nazist, a venit in apararea sa. Ulterior, familia s-a mutat in Letonia, iar apoi in Paris. Astazi, Hessy Taft este profesoara de chimie in New York.

"Ma simt un pic razbunata, simt ceva in genul satisfactiei", a spus aceasta in timp ce prezenta fotografia celor prezenti la Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Israel.