"HPV este o infectie transmisa pe cale sexuala, foarte des intalnita, nu are legatura cu promiscuitatea", spune dr Philip Davies, directorul general al Asociatiei Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, intr-un interviu HotNews.ro. "Sunt dovezi stiintifice care arata ca dupa ce o femeie a avut o relatie sexuala cu doi parteneri, indiferent de perioada, 50% dintre acele femei au fost infectate cu HPV. Nu cred ca este cineva care considera ca a avea 2 parteneri sexuali este promiscuitate, sau ca este ceva anormal in acest comportament", continua Davies.

HotNews.ro: Ce i-ati spune unei mame care are o fetita cu varsta cuprinsa intre 11-15 ani, care este target-ul campaniei de vaccinare impotriva HPV?

Dr.Philip Davies: Vaccinul anti-HPV este foarte eficient, previne infectia cu doua din cele mai intalnite tulpini HPV. Sunt peste 15 feluri de tulpini HPV care pot duce la cancer de col uterin. Vaccinul este eficient daca este efectuat inainte ca fetele sa-si inceapa viata sexuala, pana cand colul uterin este expus vreunei tulpini HPV.

Exista aceasta oportunitate care ofera protectie maxima, daca vaccinul este facut fetitelor de 11, 12, 13, 14 ani. Mi-am vaccinat fiica pentru ca am vrut sa evit orice risc. Chiar daca a fost vaccinata, este nevoie in continuare de un program de screening la varsta de 25-30 de ani. Exista in continuare un risc de a contacta acest virus, dar este redus.

Fetitele vaccinate, cand vor ajunge la varsta de 25-30 de ani, vor fi mai protejate decat fetitele care nu sunt vaccinate. Vaccinarea reprezinta un proces eficient de reducere a aparitiei cancerului de col uterin. Dar riscul exista in continuare. De aceea este nevoie sa se apeleze la un program de screening.

Vaccinul este sigur, sunt milioane de doze efectuate in lumea intreaga. Efectele secundare sunt minime. Orice vaccin are niste efecte secundare in medie, asa se intampla cu toate vaccinurile administrate populatiei. Riscurile asociate cu acest vaccin sunt mult mai mici decat beneficiile pe care le aduce.

HotNews.ro: Cat de importanta este informarea corecta a populatiei intr-o astfel de campanie de vaccinare?

Dr.Philip Davies: Ce trebuie sa stie toata lumea este ca acest tip de cancer de col uterin nu este cel mai raspandit tip de cancer. Ce trebuie sa se stie despre cancerul de col uterin este ca este cel mai usor de prevenit tip de cancer. Oamenii trebuie sa inteleaga ca exista riscul infectarii cu virusul HPV si exista modalitati eficiente de a reduce acest risc, chiar sa elimine acest risc.

Programele de educatie a publicului sunt esentiale in acest sens. Trebuie sa ne asiguram ca programele de sanatate publica de screening si de vaccinare exista, uneltele sunt acolo pentru a proteja populatia, ca ea sa beneficieze de aceste unelte. E pacat ca in Romania populatia nu a beneficiat de acest vaccin, eu personal cred ca este o greseala. A existat posibilitatea ca parintii sa reduca riscurile la care fetele vor fi expuse in viitor, si n-au profitat de acest vaccin din cauza unei informari necorespunzatoare.

HotNews.ro: Cat de important este acordul consimtit al pacientului intr-o astfel de campanie de vaccinare in care parintele trebuie sa semneze pentru copilul lui?

Dr.Philip Davies: Consimtamantul scris al pacientului este o regula de baza oriunde in lume, pentru orice procedura medicala. Oamenii trebuie sa aiba posibilitatea de a alege indiferent de ce procedura medicala li se ofera, indiferent de vaccin, sau orice altceva. Decizia aceasta trebuie sa fie luata dupa ce au fost prezentate riscurile si beneficiile acestei proceduri. In cazul cancerului de col uterin, beneficiile aduse de acest vaccin sunt mult mai importante decat riscurile. Trebuie sa existe programe de informare a publicului.

HotNews.ro: Cum influenteaza stresul si stilul de viata al unei femei care a fost diagnosticata ca purtatoare a tulpinilor 14 si 16 HPV, dezvoltarea ulterioara a cancerului de col uterin?

Dr.Philip Davies: Stresul este un factor implicat in aparitia multor boli. Ca sa ai o baza stiintiifica, sa concluzionezi ca stersul este raspunzator de acea boala, trebuie sa ai o baza solida. Daca nu ai dovezi suficiente, nu poti sa ajungi la niste concluzii care sa demonstreze legatura directa a stresului cu boala respectiva. Nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze aceasta legatura. Poate sa fie implicat, exista logica in acest sens.

HPV este o infectie transmisa pe cale sexuala foarte des intalnita, nu are legatura cu promiscuitatea. Sunt dovezi stiintifice care arata ca dupa ce o femeie a avut o legatura sexuala cu doi parteneri, indiferent de perioada, 50% dintre acele femei au fost infectate cu HPV. Nu cred ca este cineva care considera ca a avea 2 parteneri sexuali este promiscuitate, sau ca este ceva anormal in acest comportament. Trebuie sa fim constienti ca aproape fiecare a fost infectat la un moment dat cu HPV. Majoritatea infectiilor dispar de la sine, este un raspuns autoimun al organismului, virusul dispare. Majoritatea oamenilor nici nu stiu ca l-au avut.

Problemele apar la 10-15% din cazuri, cand organismul nu poate distruge acest virus HPV, si nu stim inca de ce unii oameni se vindeca, iar altii nu.