Dupa o lunga pauza, site-ul Wikileaks a reluat publicarea telegramelor secrete ale Departamentului american de Stat. Dintre cele 100.000 de documente postate in weekend, multe au fost expediate de ambasada americana la Moscova. Corespondeta scoate in evidenta faptul ca diplomatii americani sunt interesati de toate aspectele vietii societatii ruse – de la situatia demografia si cea a femeilor, la dezvoltarea retelelor sociale si practicara fitness-ului. O atentia atat de detaliata este determinata de faptul ca, asa cum recunosc diplomatii americani in scrisorile lor, Rusia va avea pe termen lung o „importanta uriasa pentru interesele SUA”, scrie Kommersant.

Ziarul preia cateva dintre telegrame. Astfel, din corespondenta ambasadorului William Burns aflam ca „in ultimii cinci ani veniturile reale ale populatiei au crescut cu 66%, iar clasa medie a Rusiei a inceput sa iasa din conul de umbra in care a stat. In ultima instanta, trebuie sa fie cineva care, alaturi de superbogatii tarii, sa cumpere televizoare, masini si telefoane mobile”, scria diplomatul in 2006.

Exista in pachetul de documente dezvaluite un intreg capitol dedicat situatiei medicilor, matematicienilor si diplomatilor rusi. Angajatii ambasadei SUA la Moscova expediaza la Washington rezultatele tuturor sondajelor de opinie, mai mult sau mai putin importante, precum si ample reviste ale presei. O asemenea atentie sporita se explica prin faptul ca, asa cum scria al doilea om al ambasadei, Daniel Russel, "cu Moscova trebuie sa intretinem relatii. In pofida nemultumirii noastre privind cursul politic ales de Putin, in special de supercentralizarea puterii politice si de politica vizavi de vecini, importanta Rusiei pentru interesele SUA va fi pentru multi ani de acum inainte uriasa”.

"Nu mai exista Rusia anilor 1990 cu o economie in stare de colaps si o gramada de probleme interne. Inarmata cu hidrocarburi, cu rezerve valutare, cu un sprijin puternic acordat puterii de populatie, cu arsenal nuclear si drept de veto in Consiliul de securitate al ONU, Rusia se va reafirma curand pe arena mondiala. Oricand de greu este uneori sa discuti cu Moscova, nu o putem nici ignora, nici ocoli, pentru ca pozitia ei in multe dintre chestiunile critice pentru noi inseamna foarte mult”, a scris diplomatul american.