Iranul a reusit sa produca fibre de carbon, un material extrem de fin si de rezistent, aflat sub embargou international pentru ca poate fi utilizat in tehnologii militare sau nucleare, a afirmat sambata ministrul Apararii, Ahmad Vahidi, citat de AFP.

"Asistam la concretizarea unui proiect strategic al ministerului Apararii", a spus generalul Vahidi, cu ocazia inaugurarii unei uzine care produce acest material.

"Fibra de carbon poate fi utilizata pentru constructia motoarelor de rachete, sau pentru aripi si fuzelaje de avioane militare si comerciale", a spus acesta.

"Iranul este de acum una dintre cele 10 tari care detin aceasta tehnologie (...) si acest lucru a fost obtinut pe plan intern, gratie capacitatii inginerilor din ministerul Apararii", a mai spus el.

Fibra de carbon poate fi utilizata si in industria nucleara, in special pentru rotoarele centrifugilor destinate imbogatirii uraniului.

Din acest motiv, vanzarea acestui material sau exportarea de tehnologii catre Iran care sa permita producerea lui a fost interzisa de comunitatea internationala.