Un judecator ucrainean a refuzat luni sa o elibereze din arest pe fosta sefa a Executivului de la Kiev, Iulia Timosenko, retinuta vinerea trecuta pentru ca "a tulburat lucrarile Curtii", transmite Reuters. Avocatii fostului premier au solicitat eliberarea ei din detentie pe durata procesului. Timosenko este acuzata de abuz de putere, legat de semnarea unor contracte de aprovizionare cu gaz rusesc, in anul 2009.

Sustinatorii lui Timosenko cer eliberarea saFoto: Reuters

Luni, judecatorul a anuntat decizia de mentinere in arest a fostului premier.

In fata tribunalului, in piata centrala din Kiev, mii de sustinatori ai lui Timosenko s-au adunat pentru a solicita eliberarea ei.

Vineri, Timosenko a fost arestata dupa ce a refuzat in mod repetat sa coopereze cu magistratul care conduce procesul, pe care l-a numit "o marioneta" a presedintelui Viktor Ianukovici. Timosnko a fost luata de la tribunal cu o duba, inconjurata de zeci de politisti.

Procurorii ucraineni au stabilit ca fostul premier Iulia Timosenko a semnat, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fara a avea aprobarea Guvernului de la Kiev si ar fi adus tarii un prejudiciu de 200 de milioane de dolari.

La inceputul anului 2009, pretul gazului a fost fixat la 179 $/1000 mc, pentru ca, dupa semnarea acordului in cauza, tariful pentru Ucraina sa sara la 450 $/1000 mc. Pagubele cauzate de actiunile fostului premier au fost estimate la 200 milioane de dolari.

Impotriva Iuliei Timosenko au fost deschise in decembrie anul trecut trei anchete penale.

Prima vizeaza folosirea nejustificata a mijloacelor fondurilor speciale, a doua se refera la achizitionarea cu bani publici a unor masini de salvare necorespunzatoare standardelor si a treia – depasirea atributiilor de serviciu prin semnarea, in ianuarie 2009, a noilor contracte la gaze naturale cu Rusia.