Ilyas Kashmiri, comandantul operational al retelei Al-Qaeda, despre care s-a relatat ca a fost ucis luna trecuta intr-un raid efectuat de o drona americana in Pakistan, este in viata, transmite un post de televiziune pakistanez, citat de Indian Express.

Kashmiri este inca activ in zona de frontiera dintre Pakistan si Afganistan, a anuntat sambata televiziunea pakistaneza Dawn, citand surse anonime.

Oficialii de securitate americani si pakistanezi nu au reusit sa confirme uciderea lui Kashmiri, spun sursele.

Presa internationala a relatat la inceputul lunii iunie ca importantul lider al organizatiei Al-Qaeda a fost ucis intr-un atac al dronelor americane la sud de Waziristan, zona tribala a Pakistanului. In atac au mai fost ucise alte opt persoane.

Ulterior, premierul pakistanez Syed Yusuf Raza Gilani a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca Guvernul de la Washington a confirmat uciderea comandantului operational al retelei Al-Qaeda, Ilyas Kashmiri. Seful Executivului de la Islamabad nu a explicat de unde stie ca SUA au confirmat moartea liderului terorist.

Uciderea lui Kashmiri a mai fost anuntata si in urma cu aproape doi ani, cand s-a spus ca acesta a murit tot in urma unui raid efectuat de un aparat american fara pilot, dar informatia a fost infirmata in momentul in care liderul terorist a dat ulterior un interviu lui Syed Saleem Shahzad, un jurnalist de investigatie pakistanez ucis recent in circumstante misterioase.

Kashmiri, un veterean al jihadului, era considerat unul dintre cei mai periculosi oameni din lume de catre serviciile de informatii din mai multe tari. El a fost comandant al asa-numitei "Brigazi 313" din Harakat-ul-Jihad-Islami, care are o relatie stransa cu Al-Qaeda.

SUA il acuzau pe Kashmiri de organizarea unor atacuri in Pakistan, Afganistan si India si au oferit pentru prinderea lui cea mai mare recompensa - 5 milioane de dolari.