NASA a dat publicitatii marti noi imagini cu astronautii de pe Atlantis, ultima naveta a Agentiei spatiale americane care zboara spre Statia Spatiala Internationala, transmite YahooNews. Atlantis a ajuns pe SSI duminica, urmand sa livreze provizii necesare pentru un an de zile.

Foto:
  • Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.

Echipajul de pe Atlantis (specialistul Rex Waldheim, specialistul Sandra Magnus, pilotul Doug Hurley si comandantul Chris Ferguson) si cel de pe SSI (Satoshi Furukawa, Mike Fossum, Ron Garan, Alexander Samokutiaev, Sergei Volkov, Andrei Borisenko) trebuie sa descarce cinci tone de provizii pe Statia Spatiala.

"Urmeaza sa fie o perioada foarte aglomerata", a declarat directorul de zbor Jerry Jason.

Naveta Atlantis a fost lansata, vineri, de la Centrul spatial Kennedy din Florida, in cea de-a 135-a misiune a NASA in cadrul programului spatial american realizat cu ajutorul rachetelor, care a inceput in urma cu 30 de ani.

Navetele americane - Discovery, Endeavour, Atlantis si prototipul Enterprise - urmeaza sa ajunga in muzee din Statele Unite, dupa sfarsitul actualei misiuni, la 21 iulie. In cele 134 de misiuni desfasurate pana in prezent, cele cinci navete au dus in spatiu 355 de astronauti.

Dupa incheierea programului spatial al NASA, singura metoda de a mai ajunge la SSI va fi utilizarea navetelor spatiale rusesti Soyuz.

Prin incheierea asa-numitului "shuttle program", lucru anuntat de presedintele Barack Obama in 2010, peste 9.000 de persoane vor fi disponibilizate.