Naveta Atlantis a fost lansata, vineri, de la Centrul spatial Kennedy din Florida, in cea de-a 135-a misiune a NASA in cadrul programului spatial american realizat cu ajutorul rachetelor, care a inceput in urma cu 30 de ani, transmite CNN. Atlantis este ultima naveta spatiala NASA care zboara spre Statia Spatiala Internationala. Lansarea a fost amanata cateva secunde, pentru ca specialistii NASA sa rezolve o problema tehnica aparuta.

Naveta AtlantisFoto: Reuters
  • HotNews.ro a transmis LIVE VIDEO desfasurarea evenimentelor de la centrul Kennedy.

Lansarea navetei a avut loc la ora locala 11:26 (18:26, ora Romaniei), desi existau temeri ca prognozele meteorologice, care anuntau furtuni, ar fi putut sa determine amanarea ultimului zbor al rachetei. De altfel, furtunile produse joi au alarmat tehnicienii NASA, care au spus ca racheta a scapat "ca prin minune" de doua fulgere ce au lovit in apropierea sa.

La misiunea finala a navetei Atlantis participa patru astronauti, toti veterani ai programului spatial. Ei vor livra provizii Statiei Spatiale Internationale si vor ramane in spatiu timp de 12 zile. Echipajul navetei este format din specialistul Rex Waldheim, specialistul Sandra Magnus, pilotul Doug Hurley si comandantul Chris Ferguson.

NASA a anuntat ca circa un milion de oameni fost prezenti la lansare, intre ei aflandu-se multi dintre cei care au asistat la prima lansare efectuata de la Kennedy Space Center, in urma cu trei decenii, in aprilie 1981 (naveta Columbia).

In cele 134 de misiuni desfasurate pana in prezent, cele cinci navete americane au dus in spatiu 355 de astronauti.

Dupa incheierea programului spatial al NASA, singura metoda de a mai ajunge la SSI va fi utilizarea navetelor spatiale rusesti Soyuz.

Prin incheierea asa-numitului "shuttle program", lucru anuntat de presedintele Barack Obama in 2010, peste 9.000 de persoane vor fi disponibilizate.