Fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn urmeaza sa apara vineri in fata Tribunalului Penal din New York, in cadrul unei audieri surpriza, relateaza AFP, desi data procesului fusese initial stabilita pentru 18 iulie. Cotidianul New York Times, citand surse apropiate cazului, relateaza ca avocatii lui DSK vor incearca sa obtina o modificare a conditiilor de arest la domiciliu. In prezent, Strauss-Kahn se afla intr-o locuinta luxoasa inchiriata de sotia sa in Manhattan.

Foto:

De asemenea, NYT noteaza ca procurorii au descoperit brese majore in dosarul fostului sef al FMI, credibilitatea menajerei care il acuza pe DSK de agresiune sexuala fiind serios pusa la indoiala, potrivit unor surse judiciare.

Avocatul apararii, Benjamin Brafman a declarat, joi, ca DSK se va prezenta in fata instantei de la New York, vineri, la 11:30 (ora locala). Procurorii s-au intalnit cu avocatii lui Strauss-Kahn joi, iar partile au discutat posibilitatea renuntarii la acuzatii. "Intr-adevar, Strauss-Kahn ar putea fi eliberat din arestul la domiciliu, fapt care reflecta probabilitatea ca acuzatiile penale impotriva sa nu fie sustinute", a anuntat ziarul.

Acuzarea si apararea se vor prezenta vineri la Curtea Suprema din Manhattan, iar judecatorul Michael J. Obus ar putea lua in considerare modificarea conditiilor de eliberare sub supraveghere a fostului director FMI.

Desi testele criminalistice au gasit dovezi clare care indica un act sexual intre politicianul franceZ si camerista Nafissatou Diallo, procurorii au indoieli referitoare la declaratiile femeii. De la acuzatia formulata initial pe 14 mai, presupusa victima a mintit in mod repetat, sustine un oficial implicat in cazul DSK.

Anchetatorii au descoperit si iregularitati cu privire la cererea de azil in Statele Unite a menajerei si implicari neconfirmate ale acesteia in activitati infractionale, precum spalare de bani si trafic de droguri.

Citand doi anchetatori, ziarul sustine ca Nafissatou Diallo a avut o convorbire telefonica cu un detinut la mai putin de o zi de la intalnirea sa cu Strauss-Kahn, in care a discutat despre posibilele beneficii pe care le-ar obtine daca ar formula acuzatii impotiva directorului FMI. Conversatia a fost inregistrata, scrie New York Times.

Barbatul a fost arestat pentru posesie de 200 de kilograme de marijuana. El si alte persoane au depus in ultimii doi ani, in numerar, un total de 100.000 de dolari in contul bancar al cameristei in varsta de 32 de ani. Depozitele au fost facute in Arizona, Georgia, New York si Pennsylvania.

Anchetatorii au descoperit si ca femeia platea sute de dolari lunar pentru facturi la cinci companii de telefonie mobila, desi ea sustine ca are un singur abonament telefonic. Femeia a declarat anchetatorilor ca nu cunoaste sursa depozitelor in contul sau, cu exceptia celor facute de catre "logodnicul sau si prietenii lui".

Potrivit surselor citate de New York Times, presupusa victima a mai spus anchetatorilor ca a declarat in cererea sa de azil in Statele Unite ca a fost violata in trecut, insa acest lucru nu apare mentionat in solicitare. Ea a declarat, de asemenea, ca a fost victima unei mutilari genitale, dar acest element difera de ceea ce se afla in cererea de azil.

Potrivit cotidianului Liberation, avocatii lui Strauss- Kahn ar putea contesta legalitatea identificarii lui DSK de catre presupusa sa victima, pe 15 mai, la o zi dupa arestarea la New York a fostului sef al FMI. Tot ziarul francez relateaza ca avocatii apararii vor sustine ca menajera de la hotelul Sofitel a vazut fotografii si imagini ale lui DSK chiar inainte de a-l identifica in sediul politiei new-yorkeze, din spatele geamului.

Initial, potrivit raportului publicat de biroul procurorului, presupusa victima l-a identificat pe DSK in momentul in care conducerea hotelului i-a aratat o fotografie a fostului sef al FMI, sambata, in ziua agresiunii. Ulterior, ea a vazut la televizor imagini cu presupusul agresor, atunci cand se afla la sediul politiei din Harlem.

La randul sau, cotidianul New York Times sustine ca avocatii lui DSK pun la punct detalii legate de prezenta fostului sef al FMI si a fiicei sale intr-un restaurant din New York, imediat dupa presupusa agresiune sexuala. Comportamentul relaxat sau nu a lui DSK in cursul acelei intalniri s-ar putea dovedi crucial pentru aparare, scrie ziarul american.

Strauss-Khan a fost arestat pe 14 mai pentru agresiune sexuala si tentativa de viol asupra unei cameriste de la hotelul Sofitel din Manhattan. El a fost retinut chiar cand se pregatea sa paraseasca Statele Unite, pentru a se intoarce in Franta. Fostul director al FMI a fost eliberat din arest pe 19 mai, in schimbul unei cautiuni de 1 milion de dolari. Pe 6 iunie, fostul director al FMI a pledat nevinovat la cele sapte capete de acuzare aduse de catre autoritatile americane.