Sute de cehi au protestat fata de decizia Guvernului de a majora TVA-ului pentru carti, de la 10% la 17,5%, relateaza www.ceskapozice.cz. Protestul a avut loc in piata din centrul istoric al capitalei Praga. Pe pancartele protestatarilor erau scrise mesaje precum: "Cu [Miroslav] Kalousek ne vom alatura barbarilor", referindu-se la ministrul de finante al tarii, si "Educatia este opiumul poporului".

Pana in prezent, aproximativ 160.000 de cehi au semnat o petitie impotriva cresterii TVA, numar record de semnatari potrivit organizatorilor protestului. Editorii spun ca aceasta masura va reduce cu o treime numarul de carti tiparite, aproximativ 5.000 - 6.000, si la o pierdere de 2.000 de locuri de munca. Cartile de specialitate vor fi cele mai afectate, mai spun editorii.

Intr-o tara deja criticata in raportul anual al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pentru competentele reduse in materie de lectura in randul elevilor, aceasta masura ar putea avea un efect dezastruos, avertizeaza Asociatia Librarilorsi Editorilor Cehia (SCKN). "Acesta este un compromis daunator pentru viitorul tarii noastre", a declarat Jiri Seidl, seful SCKN.