O unitate de elita din cadrul Flotei ruse de la Marea Neagra, condusa de submarinul "Alrosa", ia parte la exercitiile navale ale NATO din largul coastelor Spaniei, a anuntat ministrul rus al Apararii. Este pentru prima data cand un submarin rusesc participa la un exercitiu militar al NATO, scrie RIA Novosti.

Submarinul rus Alrosa si nava de sprijin Epron in CartagenaFoto: www.manw.nato.int

"Bold Monarch" este cel mai mare exercitiu naval la care se practica interventiile de urgenta in cazul accidentelor in care sunt implicate submarine. NATO organizeaza o data la trei ani un astfel de exercitiu naval, iar manevrele din acest an, care se vor desfasura intre 30 mai si 10 iunie, in largul portului spaniol Cartagena, vor include submarine, nave si aparate de zbor atat din tari NATO cat si din afara Aliantei, inclusiv Rusia.

"Unitatea operativa rusa este alcatuita din submarinul cu propulsie diesel Alrosa, remorcherul de salvare Shakhtyor, nava auxiliara KIL-158 si nava de salvare Epron", a precizat luni un purtator de cuvant din cadrul ministerului rus al Apararii.

Alrosa, un submersibil diesel-electric de clasa Kilo (potrivit clasificarii NATO), va simula rolul "vasului naufragiat", ramas blocat pe fundul marii. Nave dotate cu un intreg arsenal de echipamente de scufundare si vehicule de salvare vor incerca sa recupereze submarinul si sa elibereze echipajul.