Castraveti spanioli contaminati cu bacteria intestinala EHEC, care a facut cel putin doi morti in Germania, au fost importati in Republica Ceha, a indicat agentia de presa CTK, citand autoritatile sanitare ale tarii.

Autoritatea ceha pentru agricultura si industrie alimentara nu a fost in masura sambata sa precizeze daca acesti castraveti suspecti au fost pusi la vanzare sau doar importati, relateaza Agerpres.

Autoritatile sanitare cehe au fost informate despre acest import prin sistemul european de alerta, a declarat purtatorul lor de cuvant, Michal Spacil.

"Germanii au spus ca acesti castraveti au fost de asemenea distribuiti in Ungaria, Austria si Luxemburg", a adaugat Spacil, care a anuntat ca inspectii vor fi efectuate incepand de duminica in intreprinderea ce a primit lotul contaminat de la un furnizor german.

Bacteria EHEC /E. coli enterohemoragic/ provoaca hemoragii in sistemul digestiv si este potential mortala.

Autoritatile sanitare germane au anuntat in ultimele zile alte 60 de cazuri de boala transmisa prin castraveti, ridicand bilantul la 276 de persoane afectate. Numarul de decese atribuite bacteriei a urcat la 10 sambata, dar numai doua dintre ele erau confirmate oficial in asteptarea rezultatelor analizelor.

Au fost identificate de asemenea cazuri in Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Austria si in Elvetia.

Update: Autoritatile germane au declarat ca sursa contaminarii legumelor nu a fost inca identificata, relateaza AFP.

"Atat timp cat expertii din Germania si Spania nu sunt capabili sa identifice cu certitudine originea agentului patogen, alarma generala ramane valabila", a declarat duminica ministrul german pentru alimentatie, Agricultura si Protectia Consumatorilor, Ilse Aiger, intr-un interviu pentru ziarul Bild am Sonntag.

"Autoritatile fac tot ce pot sa clarifice aceasta chestiune, atat la nivel national cat si international", a adaugat ea.