Armata egipteana, aflata la conducerea tarii, a dezmintit miercuri zvonurile potrivit carora intentioneaza sa il scuteasca de pedeapsa pe fostul presedinte Hosni Mubarak sau pe sotia sa, in schimbul averii acestora si al scuzelor, informeaza AFP.

"Ceea ce s-a scris in presa despre Consiliul suprem al fortelor armate, care ar putea sa se orienteze catre gratierea presedintelui Mubarak sau a familiei sale, nu este deloc adevarat", a declarat institutia, intr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

Un cotidian independent a scris marti ca Mubarak, in varsta de 83 de ani, pregateste o scrisoare in care sa isi prezinte scuzele egiptenilor si sa isi doneze averea statului, in speranta unei amnistii.

In aceeasi zi, sotia sa Suzanne, in varsta de 70 de ani, a fost eliberata din arestul preventiv, dupa ce a dat statului banii pe care ii avea in conturi din Egipt.

In prezent, Suzanne Mubarak se afla sub observatie intr-un spital din Sharm el-Sheikh, unde a fost internata vineri dupa ce a suferit un atac de cord. Sotia fostului presedinte egiptean ramane la terapie intensiva si va avea nevoie de un cateter cardiac, potrivit directorului spitalului.

Hosni Mubarak se afla si el in spitalul din Sharm el-Sheikh, suferind de afectiuni cardiace. Intemnitarea sa depinde de evolutia starii de sanatate, potrivit oficialilor citati de AFP.

Cei doi fii ai sotilor Mubarak, Gamal si Alaa, se afla, de asemenea, in detentie preventiva la inchisoarea Tora, situata in sudul capitalei egiptene Cairo.

Autoritatile au inceput deja condamnarea fostilor lideri egipteni pentru acuzatii de coruptie, abuz in functie si insusirea de fonduri. Pana acum, ministrii turismului, Zoheir Garranah, si internelor, Habib El Adly au fost condamnati la 5 si, respectiv 12 ani de inchisoare pentru delapidare.

Ministrul de finante este si el in faza de investigatie, ca multi alti apropiati ai presedintelui si fosti membri ai executivului.

Mubarak a renuntat la putere in februarie 2011, dupa cateva saptamani de proteste violente ale opozitiei. El este acuzat de coruptie, abuz de putere si reprimarea violenta a demonstratiilor care au dus la inlaturarea sa.

Potrivit cifrelor oficiale, 864 de civili au murit in demonstratiile din lunile ianuarie si februarie si mai mult de 6.000 de persoane au fost ranite.