Un mic grup de miltianti al-Qaeda pregatea noi atentate care vizau diverse locuri din SUA, inainte de a fi inchisi la Guantanamo, arata documente dezvaluite de Wikileaks si publicate de New York Times, potrivit AFP.

Grupul era format in jurul "creierului" din spatele atentatelor de la World Trade Center, Khalid Sheikh Mohammed, si avea in pregatire atentate cu ajutorul armelor de distrugere in masa.

Duminica, Wikileaks a transmis mai multor publicatii din intreaga lume documente militare, din perioada 2002 - 2009, referitoare la 704 din cei 779 de barbati care au trecut prin inchisoarea de la Guantanamo.

Unul dintre cei 172 de prizonieri inca detinuti la Guantanamo avea ideea sa transporte explozibil din plastic in containere in care se transporta haine pentru copii si femei.

"Acest prizonier dorea sa ajute al-Qaeda sa faca ceva grav impotriva SUA", a relatat anchetatorilor unul dintre complicii sai, Ammar al-Baloutchi. Acesta cauta sa procure arme biologice sau nucleare insa s-a temut de prezenta detectoarelor care l-ar fi impiedicat sa "introduca in mod clandestin substante radioactive in tara".

Documentele dezvaluie alte proiecte dezbatute de Khalid Sheikh Mohammed si colegii sai, cum ar fi un val de atentate in avioanele de-a lungul coastei de est americane sau ruperea cablurilor podului Brooklyn Bridge din New York.