Ministrul francez al Muncii, Xavier Bertrand, a anuntat duminica intentia sa de a reduce lista meseriilor la care au acces imigrantii, din cauza dificultatilor de recrutare, apreciind ca prioritara este "formarea celor care cauta un loc de munca pentru ocuparea acestor posturi", relateaza AFP.

O dispozitie din ianuarie 2008 stabileste o lista de 30 de meserii, ale caror dificultati de recrutare justifica recurgerea la cetateni din alte tari, fara ca situatia locurilor de munca sa fie afectata.

"Nu credeti ca responsabilitatea mea este mai ales formarea celor care cauta locuri de munca, pentru a ocupa aceste posturi?" a declarat Bertrand intr-o emisiune televizata, dand ca exemplu profesia de sef de santier pentru lucrari publice.

Intrebat daca va modifica aceasta hotarare, ministrul a raspuns: "da, dar voi modifica de asemenea politica de angajare, facand din meseriile cu probleme o prioritate". Bertrand a apreciat ca este "posibil sa reduca imigratia legala, in special legata de munca".

Peste o treime (37,6 la suta) dintre prevederile privind angajarea se confrunta cu dificultati de recrutare, potrivit anchetei anuale realizata de Agentia nationala pentru locuri de munca, publicata la inceputul lui aprilie.

Ministrul nu a fost in masura sa ofere o estimare cu privire la aceasta diminuare a recurgerii la muncitori straini. El a precizat ca imigratia legata de munca reprezinta "putin peste 20.000 de persoane".