Geneticianul american James Waston, laureat al premiului Nobel pentru medicina in 1962 pentru cercetarile sale legate de structura ADN-ului, dar controversat pentru afirmatiile rasiste, a fost agresat joi, in timp ce sustinea un discurs la Universitatea din Patras, in Grecia, relateaza AFP.

Aproximativ 50 de tineri au patruns in sala facultatii de medicina din oras, unde omului de stiinta i se decerna titlul de doctor honoris causa, si au incercat sa amplaseze un afis de protest fata de prezenta sa.

Fortele de ordine au incercat sa-i impiedice, dar tinerii s-au indreptat spre tribuna si au incercat sa-l loveasca pe batran, inainte de a fi scosi din sala de asistenta. Un profesor a fost usor ranit la cap in timpul incidentelor.

Omul de stiinta a provocat un scandal mondial in 2007 cand a declarat, intr-un inverviu publicat de Sunday Times, ca africanii nu sunt la fel de intelgenti ca si albii, dupa care si-a cerut public scuze si a afirmat ca nu exista "nicio baza stiintifica pentru o astfel de credinta".

Aceasta nu a fost insa prima sa declaratie controversata, in conditiile in care anterior declarase ca femeile ar trebui sa aiba dreptul sa avorteze in cazul in care copilul pe care il poarta ar prezenta genele homosexualitatii.

Universitatile grecesti au fost in ultimii ani teatrul mai multor agresiuni asupra profesorilor sau personalitatilor invitate de catre de grupuri de tineri anarhisti.