Rebelii conditioneaza o solutie diplomatica a conflictului din Libia de plecarea colonelului Muammar Gaddafi, la trei saptamani dupa inceputul operatiunii militare internationale in aceasta tara, unde rolul NATO a fost criticat marti de Franta si Marea Britanie, relateaza AFP.

Rebeliunea a respins luni, la Benghazi (est), o incetare a focului propusa de Uniunea Africana si acceptata cu o zi inainte de Muammar Gaddafi.

"Initiativa care a fost prezentata astazi este depasita. Poporul cere plecarea lui Muammar Gaddafi si a fiilor sai", a declarat seful Consiliului National de Tranzitie (CNT), Mustapha Abdeljalil, dupa intalnirea care a avut loc Benghazi cu delegatia UA.

Uniunea Africana a propus incetarea imediata a ostilitatilor, oferirea de ajutoare umanitare si lansarea unui dialog pentru tranzitie, dar nu si plecarea imediata a colonelului care conduce tara de peste 40 de ani si este confruntat de la jumatatea lui februarie cu o miscare de rebeliune.

Dupa esecul de la Benghazi, UA a lansat "un apel presant la CNT sa coopereze deplin, in interesul superior al Libiei".

Seful diplomatiei britanice, William Hague, a apreciat ca Libia nu are un viitor "viabil" fara plecarea lui Gaddafi, dupa ce Washingtonul facuse declaratii asemanatoare. Luni seara, fiul liderului libian, Seif al-Islam, a considerat discutia legata de plecarea tatalui sau "intr-adevar ridicola".

Franta si Marea Britanie au criticat rolul jucat de NATO, la trei saptamani de la inceperea operatiunilor militare internationale in Libia, in data de 19 martie.

"Trebuie ca (...) NATO sa-si joace deplin rolul" iar Alianta nord-atlantica nu face "suficiente" lucruri, a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppé.

"NATO a dorit sa preia comanda militara a operatiunilor, noi am acceptat. Alianta trebuie sa-si joace rolul astazi, respectiv sa evite ca Gaddafi sa utilizeze in continuare armament greu pentru bombardarea populatiei", a spus el.

Franta se afla la originea interventiei militare internationale din Libia, in cadrul rezolutiei 1973 a ONU pentru protejarea civililor.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a cerut si el NATO sa "mentina si sa intensifice" eforturile sale militare din Libia pentru protejarea civilor.

Aceste declaratii intervin in momentul in care temerile legate de intensificarea conflictului cresc.

Pe teren, surse rebele si medicale au anuntat moartea a trei civili, luni, in urma tirurilor fortelor pro-Gaddafi, in vestul orasului strategic Ajdabiya, care se afla acum in mainile rebelilor.

Situatia din acest oras era calma marti.

Luptele din Ajdabiya, nod de comunicatii situat la 160 km sud de Benghazi s-au soldat de sambata cu aproximativ 15 morti, in principal membri ai fortelor guvernamentale ucisi de loviturile NATO.