Fortele speciale franceze l-au arestat luni pe fostul presedinte ivorian Laurent Gbagbo si l-au predat liderilor opozitiei, dupa ce tancurile armatei franceze au intrat in resedinta sa din Abidjan, a declarat un consilier al acestuia, citat de Reuters. O sursa din Ministerul de Externe de la Paris nu a confirmat informatia, insa trupele rebele au anuntat ca Gbagbo e in mainile lor.

Laurent Gbagbo, dupa arestarea saFoto: Agerpres

"Gbagbo a fost arestat de fortele speciale franceze in locuinta sa si a fost predat liderilor rebelilor", a afirmat consilierul Alain Toussaint.

O sursa din Ministerul de Externe de la Paris nu a confirmat imediat informatia, afirmand doar ca "nu avem dovezi care sa certifice acest lucru". Ulterior, un oficial din Ministerul Apararii de la Paris a afirmat ca Gbagbo a fost arestat de soldatii rivalului sau Alassane Ouattara, sustinute de trupe ONU si de militari francezi.

Reuters a scris ulterior ca Gbagbo si sotia sa sunt detinuti in prezent la hotelul Golf din Abidjan. Ambasadorul lui Ouattara la ONU a afirmat ca fostul presedinte ivorian va fi deferit justitiei, fara insa sa precizeze in fata carui tribunal va raspunde acuzatiilor.

Luni dimineata, o coloana de peste 30 de vehicule blindate s-a indreptat spre resedinta lui Gbagbo din Abidjan. Consilierul fostului presedinte ivorian a spus ca francezii au patruns in cladire.

Soldati francezi din forta Licorne

Soldati francezi din forta Licorne

Foto: Reuters

Criza din Coasta de Fildes a inceput in noiembrie anul trecut, dupa alegerile prezidentiale care i-au avut ca "finalisti" pe presedintele Laurent Gbagbo si pe fostul premier Alassane Ouattara. Ambii candidati s-au acuzat reciproc de faptul ca i-ar fi impiedicat pe locuitorii anumitor regiuni sa mearga la urne.

Pe 2 decembrie, Comisia electorala a anuntat victoria lui Alassane Ouattara in alegeri, cu un scor electoral de 54,1%, insa rezultatele scrutinului nu au fost recunoscute de Consiliul Constitutional al tarii, controlat de presedintele in functie Gbagbo.

In cele din urma, Consiliul Constitutional a proclamat victoria lui Laurent Gbagbo in alegeri, in timp ce secretarul general al ONU, Franta si Statele Unite il felicitau pe Alassane Ouattara si ii cereau lui Gbagbo sa predea stafeta la conducerea Coastei de Fildes.

Violentele in Coasta de Fildes au izbucnit la mijlocul lunii decembrie, dupa ce Laurent Gbagbo a fost reinvestit ca presedinte pentru un nou mandat, in ciuda rezultatelor scrutinului prezidential si a presiunilor internationale.