Postul de televiziune Al Jazeera a anuntat duminica dupa-amiaza ca fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a parasit resedinta sa din Sharm el-Sheikh si se indreapta spre Germania. Potrivit unor surse, fostul lider de la Cairo va urma un tratament medical intr-un spital german. Armata egipteana a negat informatia.

Hosni MubarakFoto: AGERPRES

Mubarak a locuit in resedinta sa din statiunea turistica egipteana dupa ce a fost inlaturat de la putere, la 11 februarie.

Manifestantii ce au demonstrat la Cairo si in alte orase egiptene au cerut ca fostul presedinte sa fie judecat pentru crimele comise in timpul mandatului sau.

In februarie, cu doar cateva zile inainte ca Mubarak sa fie inlaturat din functie, Der Spiegel scria ca liderul egiptean "ar putea foarte curand sa se interneze intr-o clinica din Baden-Baden (Germania), ca parte a unui plan pus la cale de americani prin care acestuia i se ofera o retragere demna din scena.

Potrivit publicatiei germane, Administratia americana avea in vedere urmatorul scenariu: Mubarak va calatori in Germania "pentru o vizita medicala prelungita".

Der Spiegel scria de negocierile intense cu mai multe unitati medicale, in special cu Max-Grundig-Klinik Bühlerhöhe, un spital din Bühl, in apropiere de Baden-Baden. Conducerea spitalui a refuzat sa confirme informatia.

Spitalul de lux, care include un departament de oncologie, are "o reputatie excelenta", oferind "asistenta medicala de prima mana", precum si "confortul si serviciul unui hotel de top".

In trecut, presa a relatat ca Hosni Mubarak ar suferi de cancer, fiind chiar operat la clinica universitara din Heidelberg, in 2010.

Armata egipteana a negat duminica informatia difuzata de Al Jazeera. Luni, Consiliul Militar Suprem a precizatca Mubarak si familia au "resedinta fortata" in Egipt.

La sfarsitul lunii februarie, autoritatile egiptene au emis un ordin prin care li se interzice fostului presedinte Hosni Mubarak si familiei acestuia sa paraseasca tara, atata timp cat este in curs o investigatie in ceea ce ii priveste. In plus, autoritatile au dispus si blocarea conturilor familiei Mubarak. Presa a scris ca averea lui Hosni Mubarak s-ar ridica la cateva miliarde de dolari.

Revolta populara din Egipt impotriva regimului condus de presedintele Hosni Mubarak a inceput la 25 ianuarie, fiind marcata de ample proteste de strada, la care au participat sute de mii de oameni. La 11 februarie, Mubarak a fost inlaturat de la putere.

Cel putin 365 de persoane au fost ucise iar alte 5.500 au fost ranite in Egipt, pe durata celor trei saptamani de proteste antiguvernamentale ce au dus la inlaturarea de la putere a lui Mubarak.