Presedintele Barack Obama a semnat un ordin secret prin care autorizeaza sprijin "sub acoperire" din partea Guvernului SUA pentru fortele rebele din Libia care incearca sa-la alunge din tara pe colonelul Muammar Gaddafi, au declarat miercuri, pentru Reuters, oficiali americani care au preferat sa-si pastreze anonimatul.

Foto:

Obama a semnat directiva prezidentiala in ultimele doua - trei saptamani, potrivit unor surse familiare cu acest dosar.

Aceste directive, cunoscute sub numele de "finding", sunt utilizate in general pentru a autoriza operatiuni secrete ale Central Intelligence Agency (CIA). CIA are nevoie de aceasta autorizatie, dar emiterea directivei nu inseamna in mod necesar ca operatiunile au si inceput.

Casa Alba si CIA au refuzat sa comenteze informatia.

"Asa cum procedeaza toate guvernele americane, nu o sa comentez subiecte legate de informatii secrete", a afirmat, intr-o declaratie, Jay Carney, purtator de cuvant al Casei Albe. "O sa reiterez ce a spus presedintele ieri - nu a fost luata nicio decizie legata de furnizarea de arme pentru opozitie sau pentru orice alt grup din Libia", a adaugat purtatorul de cuvant.

CIA, care a refuzat sa comenteze informatia, a trimis grupuri mici de agenti pentru a culege informatii necesare loviturilor aeriene derulate de coalitia internationala, dupa cum a scris The New York Times, care citeaza surse oficiale.

Pe langa agentii CIA, zeci de britanici din fortele speciale si ofiteri din MI6 se afla in Libia.

Informatia ca Obama a autorizat operatiuni ale CIA in Libia apare in conditiile in care atat presedintele cat si alti oficiali americani si aliati vorbesc deschis despre posibilitatea de a furniza arme rebelilor libieni, care se lupta cu o armata guvernamentala mult mai bine dotata.

In ciuda loviturilor aeriene care au afectat serios capacitatea militara a fortelor guvernamentale, rebelii raman in continuare dezorganizati si nu par capabili sa profite de sprijinul militar occidental.

In 2009, Obama a semnat o directiva prezidentiala similara, pentru extinderea operatiunilor contra-teroriste sub acoperire derulate de CIA in Yemen.

Deoarece serviciile secrete americane si aliate au inca multe semne de intrebare legate de identitatea liderilor rebelilor, orice misiune secreta americana va actiona cu prudenta, pana in momentul in care se vor putea strange mai multe informatii.

"Toata aceasta problema legata de antrenarea si echiparea rebelilor cere mai intai sa stii cine sunt rebelii", explica Bruce Riedel, fost ofiter CIA specializat in problemele Orientului Mijlociu.

Riedel afirma ca sprijinirea rebelilor in procesul de organizare si de antrenament in utilizarea armamentului reprezinta chestiuni mai presante decat trimiterea propriu-zisa a arme.