Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat ca si-a pierdut increderea in toate natiunile occidentale, cu exceptia Germaniei, si ca Libia va investi numai in Rusia, India si China, transmite RIA Novosti.

Marile puteri din G8, reunite marti la Paris, nu au reusit sa cada de acord asupra instituirii unei zone de excludere aeriana in Libia, dar au promis "consecinte dure" pentru Gaddafi, ale carui forte loiale continua sa atace pozitiile rebelilor libieni.

Fortele fidele colonelului Gaddafi au preluat, marti, controlul asupra orasului strategic Ajdabiya, ultimul inaintea orasului Benghazi, bastionul opozitiei. Mii de oameni ar fi fost ucisi in luptele dintre fortele guvernamentale libiene si cele ale rebelilor, ce au ajuns deja in a patra saptamana.

"Nu avem incredere in companiile lor - acestea au luat parte la conspiratia impotriva noastra", a declarat Gaddafi postului german de televiziune RTL.

"Contractele noastre petroliere vor fi date companiilor ruse, chineze si indiene. Occidentul va fi uitat", a spus el.

De altfel, liderul libian a indemnat, duminica, Rusia, China si India sa investeasca in sectorul petrolier al Libiei. "In discutiile cu ambasadorii celor trei state, am facut apel la companiile din aceste tari sa investeasca in industria petroliera libiana", a spus Gaddafi.

Exporturile de petrol din Libia au fost puternic afectate de conflictele din regiune si sanctiunile internationale.