Un eventual nor radioactiv rezultat dupa explozia de la centrala nucleara din Japonia ar putea ajunge in peninsula Kamceatka din Rusia in cel putin 24 de ore, a anuntat un responsabil rus din cadrul serviciului de supraveghere sanitara, citat de Ria Novosti.

"Potrivit datelor preliminare, norul de particule radioactive care ar putea sa apara ca urmare a exploziei de la o centrala nucleara in Japonia va ajunge in Kamceatka, in cel putin 24 de ore", a declarat Natalia Jdanov.

"Acest lucru se datoreaza directiei de miscare a maselor de aer si distantei semnificative intre Kamceatka si Japonia", a adaugat ea.

Peninsula Kamceatka se afla la nord-est de Japonia si de arhipelagul rus Kurile.

Potrivit oficialului rus, masurarea radioactivitatii se face in fiecare ora in cele 28 de statii de monitorizare din Kamchatka.

"Nicio crestere anormala de radioactivitate nu a fost detectata pana acum in regiune", a mai spus Jdanov.

Prim-ministrul rus Vladimir Putin a ordonat sambata verificarea planurilor si mijloacele de urgenta in Orientul Indepartat rus in urma exploziei de la centrala nucleara Fukushima, relateaza RIA Novosti, citata de AFP.

Japonia a cerut Rusiei sa creasca aprovizionarea cu energie, dupa ce o centrala nucleara a fost avariata de cutremurul devastator de vineri, a anuntat vicepremierul Igor Secin.

El a declarat ca Rusia poate creste aprovizionarea cu gaz natural lichefiat cu 150.000 de tone iar saptamana viitoare va examina posibilitatea de crestere a ofertei de carbune de la 3 la 4 milioane de tone, potrivit agentiei Itar Tass.