Republicanii din Senatul statului Wisconsin (SUA) au votat, miercuri seara, o versiune revizuita a initiativei legislative propuse de guvernatorul Scott Walker, care elimina, aproape in totalitate, drepturile la negocieri colective intre angajati si patroni, transmite New York Post. Liderul minoritatii democrate, Mark Miller, a declarat ca cei 14 senatori ai Partidului Democrat, care s-au refugiat in Illinois din 17 februarie pentru a bloca adoptarea legii, se vor intoarce joi in Madison, pentru a "lua inapoi guvernarea, alaturi de locuitorii din Wisconsin".

Studentii au criticat adoptarea legiiFoto: Agerpres

Documentul introdus in Congresul statului Wisconsin prevedea reduceri importante ale salariilor si beneficiilor pentru angajatii din sectorul public, contributii mai mari ale bugetarilor la fondurile de sanatate si de pensie, precum si eliminarea aproape in intregime a drepturilor la negocieri colective intre angajati si patroni.

Masura nu a putut fi insa votata, dupa ce senatorii democrati au refuzat sa apara in Congres si au parasit statul, astfel incat republicanii, care controleaza Senatul, nu aveau cvorumul necesar. Miercuri seara insa, senatorii republicani au votat mai intai sa elimine din lege pasajele fiscale, permitand astfel ca documentul sa fie adoptat cu o majoritate simpla, in locul celor 20 de voturi necesare pentru o lege fiscala.

Majoritatea simpla republicana a votat ulterior legea care elimina, aproape in totalitate, drepturile la negocieri colective intre angajati si patroni.

Documentul, care a fost aprobat cu 18 voturi "pentru" si unul singur impotriva, a fost inaintat Camerei Reprezentantilor din Wisconsin, care urmeaza sa voteze in cursul zilei de joi.

Guvernatorul republican Scott Walker a declarat ca "aplauda actiunea Senatului", care "a facut pasi in directia corecta pentru a echilibra bugetul si a reforma guvernul. Actiunea de astazi va permite ca statul Wisconsin sa aiba un climat de afaceri unde sectorul privat va crea 250.000 de locuri de munca".

Presa americana a scris ca, in timpul dezbaterii de miercuri, imobilul Capitoliului a fost "invadat" de studenti de la University of Wisconsin-Madison, care au strigat "Rusine, rusine".

Liderul minoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Peter Barca, a afirmat ca adoptarea legii revizuite este "scandaloasa" si "o continuare a unui model de abuz de putere".

In ultimele cateva saptamani, zeci de mii de angajati din sectorul public, sindicalisti si studenti au demonstrat in fata si in interiorul cladirii Capitoliului din Wisconsin impotriva planurilor guvernatorului Walker.

Initiativa lui legislativa nu a putut fi insa votata, dupa ce senatorii democrati au refuzat sa apara in Congres si au parasit statul Wisconsin, astfel incat republicanii, care controleaza Senatul, nu aveau cvorumul necesar.

Wisconsin se confrunta cu un deficit bugetar de 3.6 miliarde de dolari in urmatorii doi ani, iar statul va economisi 300 de milioane de dolari prin reducerile din sectorul public. Republicanii sustin ca reducerile sunt necesare pentru a evita disponibilizarea in perioada imediata a cel putin 1.500 functionari publici, in timp ce pana la 6.000 de bugetari ar urma sa fie concediati in urmatorul an fiscal.

Rata somajului din Wisconsin este de 7.5%, iar salariul anual mediu realizat de un bugetar din stat este de 48.348 de dolari, potrivit datelor Economic Policy Institute din Washington.

Initiative legislative similare sunt in dezbatere in Congresul din Indiana, precum si in Ohio si alte cateva state, iar sindicatele si politicienii democrati le-au contestat vehement.