Ministrii de externe ai Uniunii Europene condamna represiunea impotriva demonstratiilor din Libia, intr-o declaratie data publicitatii luni dupa o intalnire de lucru la Bruxelles.

"Consiliul condamna represiunea impotriva demonstrantilor pasnici care manifesta in Libia si regreta violenta si moartea civililor", se arata in proiectul de declaratie citat de agentia Reuters.

"Libertatea de exprimare si dreptul la intrunire pasnica sunt drepturi fundamentale pentru fiecare fiinta umana care trebuie respectate si protejate", mai scrie in declaratie.

Potrivit celui mai recent raport emis de catre organizatia pentru drepturile omului Human Rights Watch, cel putin 233 persoane au fost ucise in ultimele patru zile in Libia in timpul ciocnirilor dintre fortele de securitate si demonstranti. Cifra a fost obtinuta din surse spitalicesti.

Ministrii de externe din cele 27 de state ale UE s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre revoltele populare care au zguduit lumea araba. Atentia ar trebui sa se concentreze in special pe tari ca Libia si Egipt, mai scrie Reuters.

Libia a amenintat Uniunea Europeana ca va inceta sa mai coopereze in lupta impotriva imigratiei ilegale in cazul in care europenii continua sa incurajeze protestele anti-guvernamentale din tara, a declarat duminica presedintia ungara a UE.

Inaltul Reprezentant pentru politica externa a Uniunii, Catherine Ashton, care trebuie sa calatoreasca marti la Cairo, a declarat saptamana trecuta ca regimul condus de Muammar Gaddafi de 42 de ani, ar fi trebuit sa asculte cererile demonstrantilor si sa permita libera exprimare.