Numirea lui Omar Suleiman ca vicepresedinte reprezinta o premiera in presedintia de trei decenii a lui Hosni Mubarak. In perspectiva unei posibile plecari din fruntea Egiptului, presedintele pare sa-si fi ales succesorul din randul oamenilor sai de incredere. Suleiman a fost, de la numirea sa in fruntea serviciilor de spionaj in 1993, una dintre cele mai influente si putin cunoscute figuri din lumea politica a Orientului Mijlociu.

Omar Suleiman, vice-presedintele EgiptuluiFoto: Reuters

La fel ca si Mubarak, Suleiman a absolvit Academia Militara Egipteana si si-a finalizat studiile in Uniunea Sovietica, tot la Academia Militara Frunze din Moscova. In cadrul armatei, el a participat la razboiul din Yemen din 1962 si la conflictele cu Israelul din 1967 si 1973. In calitate de sef al serviciilor secrete, Omar Suleiman este considerat responsabil pentru punerea in practica a represiunii impotriva opozitiei Islamiste.

Actualul vicepresedinte este cunoscut mai ales pentru relatiile sale cu Statele Unite. Controlul sau asupra serviciilor secrete l-a adus in contact cu CIA-ul, care a desfasurat in Egipt un program de capturare si deportare a mai multor persoane banuite de acte de terorism. Alaturi de Mubarak, el este vazut ca esential pentru mentinerea status-quo-ului din Orientul Mijlociu, mai ales in ceea ce priveste relatiile cu Israelul. Publicatia The New Yorker il citeaza pe Edward Walker, fost ambasador american la Cairo, ca fiind responsabil cu “unele dintre lucrurile negative la care s-au pretat egiptenii, cum ar fi actele de tortura”. Totusi, fostul ambasador il considera pe Suleiman drept o persoana “foarte realista”.

Ceremonia de numire a lui Omar Suleiman in functia de vicepresedinte

La ora actuala, vicepresedintele este vazut ca un posibil candidat pentru presedintie, sau chiar ca presedinte interimar pana la organizarea unor noi alegeri, in situatia in care presedintele Mubarak decide sa renunte la postul sau.

Responsabilitatile sale diplomatice au inclus, de-a lungul timpului, facilitarea negocierilor intre israelieni si arabi si pacificarea conflictului dintre organizatiile palestiniene rivale Fatah si Hamas. Intervievat de Washington Post, Mahmoud Zahar, unul dintre liderii Hamas, a declarat ca “Suleiman este inteligent. Intelege foarte bine geopolitica, mai ales in lumea araba. Are relatii foarte bune atat cu Israelul, cat si cu palestinienii, in special cu gruparea din Ramallah”.

The Washington Post subliniaza rolul lui Omar Suleiman in decimarea liderilor al-Quaeda, care la un moment dat proveneau in proportie de 50% din Egipt. Vicepresedintele este vazut de Occident drept un succesor de dorit pentru Hosni Mubarak, mai ales luand in considerare alternativa venirii la putere a unui presedinte si a unui guvern islamic fundamentalist.

Sansele sale de a fi acceptat de popor ca succesor al lui Mubarak depind de modul in care va gestiona legaturile sale cu SUA si de reactia fortelor de ordine, considerate ca fiind partial sub controlul sau, in confruntarile cu manifestantii.