Una dintre cele mai tensionate saptamani politice din istoria Irlandei se incheie astazi cu anuntul dizolvarii Parlamentului, care va avea loc marti, 1 februarie. Premierul in exercitiu, Brian Cowen, a declarat in aceasta dimineata la un post de radio ca marti va solicita presedintelui tarii, Mary McAleese, dizolvarea Parlamentului tarii.

Discutiile prelungite referitoare la Legea Bugetului au dus la aceasta situatie. In acest caz, alegerile anticipate, care fusesera fixate initial pentru data de 11 martie, vor fi acum devansate, cel mai probabil urmand a fi organizate vineri, 25 februarie.

Situatia politica a Irlandei s-a deteriorat rapid in ultima saptamana, dupa iesirea de la guvernare a ecologistilor, principalii sustinatori ai partidului de guvernamanat, Fianna Fail.

Fine Gael, principalul partid de opozitie, este considerat a avea cele mai mari sanse in alegeri, urmat de Laburisti (tot in actuala Opozitie). Fianna Fail a cazut foarte mult in ochii electroratului, avand acum sansa a treia in alegeri, sau chiar a patra, conform altor sondaje, dupa partidul nationalist Sinn Fein.