Un important cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse, seful departamentului pentru relatii dintre societate si biserica, s-a plans ca femeile din Rusia se imbraca provocator si a sugerat ca este nevoie de un cod de imbracaminte la nivel national, pentru ca ambele sexe sa poarte tinute mai conservatoare, relateaza Daily Telegraph.

"Daca o femeie poarta o fusta mini, este provocator. Daca a si baut in acelasi timp este si mai provocatoare, iar daca ea insasi cauta in mod activ sa aiba contact cu oameni si apoi este surprinsa cand acel contact se termina cu un viol, greseste," a spus Vsevolod Chaplin.

Potrivit acestuia, problema este ca unele femei din Rusia confunda strada cu un club de striptease si se imbraca precum prostituatele.

"O femeie care este imbracata sumar sau machiata precum un clovn nu va gasi cu siguranta un barbat drept partener de viata cu putin bun simt sau respect de sine," a declarat clericul.

Peste 700 de aparatori ai drepturilor femeilor au semnat o petitie adresata Patriarhului Kirill, solicitand denuntarea declaratiilor lui Chaplin, pe care le considera "discriminatorii si jignitoare".

In aceeasi petitie, semnatarii se plang de afirmatiile unui alt cleric, ce a propus ca femeile care avorteaza sa fie inchise timp de 8 ani si care a afirmat ca barbatii sunt cu 25% mai inteligenti decat femeile.

Chaplin a afirmat ca este multumit de faptul ca a starnit o dezbatere publica. El a criticat si barbatii care poarta pantaloni scurti sau tricouri.

"Ar fi bine sa facem un cod de imbracaminte pentru toti rusii. Credeti ca este o utopie? Nu este. Oamenii vor fi nevoiti sa se obisnuiasca in curand," a declarat el.