Vacanta politica de iarna a trecut sub semnul a doua evenimente: sentinta extrem de dura data in cazul fostilor patroni ai IUKOS, Mihail Hodorkovski si Platon Lebedev, si arestarea demonstrativa a participantilor la mitingul de protest din 31 decembrie, scrie Nezavisimaia gazeta. Continua pichetarea, inceputa in prima zi a noului an, a inchisorii de pe bulevardul Simferopol din Moscova.

Presa nu ofera insa nici un fel de informatii despre unele dintre persoanele retinute - spre exemplu, cunoscutul opozant Eduard Limonov. Expertii intervievati de NG vorbesc, in acest context, de faptul ca Boris Nemtov, co-presedintele Solidaritatii, este sustinut nu numai de opozitia inversunata, dar si de o parte a elitei politice. Interlocutorii NG subliniaza, de asemenea, pericolul fara precedent pentru societate din cauza arestarii preventive a lui Limonov.

La 31 decembrie, un tribunal moscovit a decis retinerea pentru 15 zille a lui Boris Nemtov, Eduard Limonov, Konstantin Kosiak si alte doua persoane. Asta in conditiile in care judecatorul a refuzat sa tina cont de declaratiile martorilor si sa vizioneze inregistrarile video.

Verdictul s-a bazat numai pe marturiile militienilor, care au pledat in favoarea acuzarii. Nemtov si Limonov au cazut victime unei justitii nedrepte, a declarat pentru NG seful fundatiei Politica eficienta, Glab Pavlovski, fost consilier al Kremlinului in perioada presedintiei lui Vladimir Putin.

"Sa admitem ca, intr-adevar, Nemtov a opus rezistenta fortelor de ordine, iar Limonov a folosit un limbaj nu tocmai civilizat. Chiar daca ar fi asa, asta nu inseamna infractiune si este departe de afirmatiile acuzatoare si mincinoase ale militienilor", spune expertul. Analistul face o paralela intre sentinta in cazul Hodorkovski si Nemtov. "In primul caz exista o presiune asupra sentintei. In al doilea caz suntem nevoiti sa suspectam marturia falsa, ceea ce este cu totul altceva", spune Pavlovski, care nu-si poate imagina ca militienii au actionat independent.

"Statul a fost pus intr-o situatie extrem de periculoasa in cazul lui Nemtov si Limonov", explica analistul. Un astfel de comportament din partea autoritatilor, spune interlocutorul NG, "distruge loialitatea fata de stat a unor cercuri sociale foarte loiale". In opinia lui Pavlovski, printre cei care au actionat impotriva lui Nemtov pot fi inclusiv reprezentanti ai fortelor de ordine, preocupate de crearea imaginii unui dusman.

"Este vorba de manipulare din partea unor oameni care au citit prea multe carti despre secrete de stat, despre masonerie si despre dirijarea lucrurilor din culise. Actionand ca atare, ei cred ca dezvolta in eprubeta chipul unui oarecare dusman, care poate fi ulterior folosit. Impotriva cui, vor stabili ulterior", spune Pavlovksi.

De regula, precizeaza el, acesti oameni sunt de un cinism extrem si nu simt diferenta dintre prieteni si inamici. Nikolai Petrov, de la centrul Carnegie, considera ca duritatea fortelor de ordine poate fi o reactie la esecul de care au fost acuzate in cazul evenimentelor din Piata Manej. In acelasi timp, el considera ca atitudinea autoritatilor poate insemna o importanta cotitura strategica care a inceput, de fapt, odata cu sentinta in cazul Hodorkovski.

Petrov este de parere ca, in conditiile date, Nemtov ar putea fi sustinut de acea parte a elitei politice care a pariat pe presedintele Dmitri Medvedev.

"Este un grup destul de mic de oameni, care s-au strans in jurul unui candidat la presedintie inca slab si neanuntat oficial. Oricum, nu de ei va depinde pe cine ar dori Putin sa vada in locul lui Medvedev. De aceea este naiv sa credem ca cineva din aceasta echipa anemica ar putea construi planuri pentru schimbarea lui Medvedev".

Mihail Deliagin, de la Institutul pentru problemele globalizarii, estimeaza, la randul sau, ca "evenimentele din jurul arestarii lui Nemtov sunt parte a companiei de promovare a acestuia. O operatiune la care participa partea antiputiana a elitei", afirma expertul.

Dezvoltand ideea, Olga Kryshtanovskaia, de la Institutul de sociologie al Academiei ruse, aminteste ca "vremurile sunt deosebit de incerte in Rusia. Daca elita conducatoare ar fi convinsa ca Putin va candida pentru un nou mandat la Kremlin, asa ceva nu s-ar fi intamplat. Si nu ar fi fost posibil nici un Nemtov.

Exista insa posibilitatea ca la alegeri sa participe Medvedev. Ceea ce poate conduce la schimbarea componentei grupurilor de sustinere a diferitelor forte politice. Sa nu uitam ca Medvedev a lansat o serie de actiuni impotriva birocratiei, iar toti 'decanii' de varsta ai elitei s-au speriat. Pentru ca sunt trimisi la pensie".

Prin urmare, anticipeaza expertul, este posibila aparitia unor forte care sa angajeze jocuri dubioase pentru a-l impiedica pe Medvedev sa ramana la putere. "Ei incep sa-i sustina pe radicali, amplificand pericolul de haos, pentru a facilita, intr-un fel sau altul, relansarea procesului de intoarcere a lui Putin".