SUA au exercitat presiuni asupra Germaniei pentru a nu emite mandate de arestare pe numele unor agenti CIA implicati in rapirea unui cetatean german, suspectat in mod eronat de terorism dupa ce a fost confundat cu un membru al-Qaeda, potrivit unor noi telegrame dezvaluite miercuri de Wikileaks, citate de AFP.

Khaled el-Masri, de origine libaneza, a fost prins in decembrie 2003 la venirea in Macedonia in vacanta. Autoritatile l-au confundat cu un membru al-Qaeda cu nume similar si l-au predat CIA. Masri sustine ca a fost tinut inchis si torturat intr-o inchisoare secreta americana din Afganistan, inainte ca agentii SUA sa realizeze ca au gresit si sa ii dea drumul, 5 luni mai tarziu, pe marginea unui drum din Albania.

Cei 13 agenti au fost pusi sub acuzare. Intr-o telegrama din februarie 2007, clasata ca "secret" si publicata de New York Times, adjunctul misiunii diplomatice americane din Berlin i-a atras atentia viceconsilierului german pentru securitate nationala ca "emiterea de mandate internationale de arestare ar avea un impact negativ asupra relatiilor noastre bilaterale".

Diplomatul "a subliniat ca intentia noastra nu este sa amenintam Germania, ci sa indemnam guvernul german sa cantareasca bine fiecare pas in vederea implicatiilor pentru relatiile cu SUA".