Vicepresedintele PayPal a declarat miercuri ca firma sa a suspendat contul Wikileaks ca urmare a unei scrisori primite de la Departamentul american de Stat, informeaza Guardian. Osama Bedier, prezent la Paris la conferinta Le Web, a fost fluierat de majoritatea celor din audienta dupa ce a afirmat ca guvernul SUA a cerut PayPal sa restrictioneze permanent contul folosit de organizatia Wikileaks pentru strangeri de fonduri.

Intrebat de ce PayPal a blocat contul Wikileaks la 4 decembrie, Bedier a raspuns: "Departamentul de Stat ne-a comunicat ca acestea erau activitati ilegale. A fost un lucru direct".

Guardian scrie ca Bedier a admis practic ca PayPal s-a conformat solicitarii autoritatilor americane si ca firma sa se supune regulamentelor din tarile unde activeaza "pentru a ne proteja brandul".

Comentand atacul de miercuri impotriva site-ului MasterCard.com, Bedier a respins ideea ca PayPal se teme de represalii: "Unul din semnele ca esti o companie de succes este acela ca hackeri incep sa te atace. Acest caz nu e cu nimic diferit".

Site-ul MasterCard (www.mastercard.com) a fost atacat marti de o grupare de hackeri aflati in aparenta legatura cu gruparea Wikileaks, transmite Reuters. Site-ul companiei este nefunctional la aceasta ora, atacul fiind revendicat pe Twitter de userul @Anon_Operation. Acesta sustine ca atacul reprezinta razbunarea pentru decizia MasterCard de a inceta sa opereze platile in contul Wikileaks.

Guardian scrie ca PayPal este prima companie importanta care admite ca decizia de a suspenda legaturile cu Wikileaks a fost rezultatul presiunii guvernului SUA. Acest lucru va intensifica criticile suporterilor Wikileaks, care sustin ca site-ul si fondatorul sau, Julian Assange, sunt persecutati din motive politice.

UPDATE (ora 17:00): Site-ul TechCrunch precizeaza ca Bedier a explicat ulterior ca Departamentul de Stat nu a vorbit "direct" cu cei de la PayPal, iar scrisoarea ar fi fost trimisa celor de la Wikileaks.

Intra pe TechCrunch si vezi textul integral al scrisorii trimisa de Departamentul de Stat celor de la Wikileaks, la 28 noiembrie. Epistola e semnata de Harold Hongju Koh, consilier juridic al Departamentului.

N.Red. Multumim cititorului simplex care ne-a semnalat informatia din TechCrunch.