Sambata, la Chisinau a aterizat seful administratiei presedintiei ruse, Sergei Naryshkin. Duminica, el s-a intalnit cu presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, precum si cu unii lideri ai partidelor politice. Expertii de la Chisinau cred ca scopul vizitei inaltului responsabil de la Kremlin il constituie crearea unei noi aliante de guvernare in Moldova cu participarea comunistilor, care, potrivit convingerii Moscovei, sunt mai orientati spre Rusia decat ceilalti. Liberal-democratii, sustinuti de UE, resping o asemenea colaborare, scrie Nezavisimaia gazeta.

Faptul ca Naryshkin a fost primit de Mihai Ghimpu este numai din respect pentru presedintele Rusiei, spune directorul Institutului pentru politici civice, Arcadie Barbarosie. Este binecunoscuta orientarea presedintelui interimar – spre Occident in general si spre Romania in special. Se mai stie ca Ghimpu a ramas credincios acestei orientari in ultimii 20 de ani si ca nu intentioneaza sa renunte tocmai acum la acest crez. Prin urmare, nimeni nu poate spera intr-un pact secret intre seful administratiei de la Kremlin si seful interimar al statului moldovean, asa cum au dat de inteles o serie de mijloace de informare in masa din Moldova.

„Scurta mea vizita este legata, desigur, de relatiile bilaterale dintre Moscova si Moldova. Intelegem dificultatea situatiei socio-economice a Moldovei, intelegem cauzele crizei politice care au condus la alegeri anticipate. Vedem ca in centru se afla probleme privind statalitatea, suveranitatea, identificarea orientarii geopolitice si intelegem ca numai un guvern cu adevarat puternic si viabil va reusi sa rezolve aceste chestiuni. Am dori ca rezolvarea lor sa se faca in contextul unui parteneriat strategic intre Rusia si Moldova”, a spus Naryshkin.

„Este evident ca vizita oficialului de la Kremlin are obiectiv electoral. Moscova este nelinistita de cum va arata noua putere de la Chisinau dupa alegerile parlamentare. Rusia ar dori ca viitoarea coalitie parlamentara sa-i includa si pe comunisti. Cred ca acesta este motivul real al deplasarii lui Naryshkin”, a explicat Barbarosie pentru Nezavisimaia gazeta.

Amintind ca dintre liderii politici intalniti de seful administriei de la Kremlin s-au numarat si comunistii, publicatia noteaza ca in ultimul timp Vladimir Voronin a fost la Moscova aproape in fiecare luna. Probabil ca acolo el si-a asigurat interlocutorii ca partidul lui se va opune inghitirii Moldovei de catre Romania, scenariu evocat de atatea ori de presedintele Traian Basescu.