Controlorii aerieni de trafic au inceput sa revina la munca, jumatate din spatiul aerian al tarii fiind redeschis, a anuntat AENA. Din cele 58 de sectoare aeriene ale tarii, 28 erau redeschise sambata, in jurul orei locale 14 (13 GMT), potrivit AFP.

Cu toate acestea, traficul aerian nu a fost reluat, marile companii straine dar si compania nationala Iberia anulandu-si deja toate zborurile pana duminica.

Spania a decretat stare de urgenta sambata, dupa ce greva neanuntata a controlorilor de trafic a paralizat spatiul aerian pentru a doua zi consecutiv, anunta Reuters.>

"Am anuntat ca daca situatia din aeroporturi nu se normalizeaza, vom declara stare de urgenta. Este evident ca situatia nu s-a normalizat", a spus vicepremierul Alfredo Perez Rubalcaba, dupa o reuniune a Guvernului.

El a precizat ca daca grevistii nu revin la munca vor incalca legea.

Iberia si Ryanair au anuntat sambata ca au anulat toate zborurile care vin sau pleaca din Spania, din cauza grevei neanuntate a controlorilor de trafic aerian, relateaza AFP.

Compania spaniola precizeaza pe site-ul sau de internet ca aceasta interdictie este valabila pana duminica, la ora 05.00 GMT.

Irlandezii de la Ryanair precizeaza ca vor reanaliza situatia sambata, la ora 18.30 GMT.

Greva neasteptata a controlorilor de trafic, care sunt in conflict cu conducerea aeroporturilor AENA din motive salariale si care tin de conditiile de munca, a afectat 250.000 de calatori.

Controlul spatiului aerian a fost preluat de armata, iar guvernul a anuntat ca ar putea decreta stare de urgenta.