Ministerul israelian de Externe a cerut vineri Romaniei, Bulgariei, Croatiei, Spaniei si Frantei sa trimita avioane specializate pentru a participa la operatiunile de stingere a incendiului izbucnit joi langa Haifa, anunta Haaretz.

Serviciul de pompieri a declarat ca a pierdut complet controlul asupra focului. Israelul a solicitat SUA sa trimita avioane si echipaje de pompieri de la baza americana militara situata in regiune.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) din Romania a precizat ca va pune la dispozitia Israelului un elicopter, au declarat, vineri, pentru Agerpres, oficiali ai MAI.

''Urmare a solicitarii ambasadei Israelului la Bucuresti, MAI a hotarat sa dea curs solicitarii si sa puna la dispozitia autoritatilor israeliene un elicopter care sa acorde sprijin in activitatile specifice din zona. Elicopterul Inspectoratului General de Aviatie care va pleca in misiune este pregatit, insa date fiind conditiile meteo nefavorabile, elicopterul nu se va ridica de la sol nici vineri si, cel mai probabil, nici sambata, tinand cont de prognoza meteo. Cel mai probabil, elicopterul va pleca in misiune duminica dimineata'', au declarat sursele citate.

Joi, premierul Benjamin Netanyahu a primit promisiuni din partea Ciprului si a Greciei, care au afirmat ca vor trimite avioane specializate in stingerea incendiilor. Netanyahu a cerut sprijin si de la Rusia si Italia.

Incendiile de padure produse langa orasul israelian Haifa au ucis 40 de persoane, a anuntat joi serviciul de urgenta Zaka din Israel, citat de AFP.

Oficialii au anuntat ca toate victimele erau gardieni israelieni la o inchisoare unde sunt inchisi palestinieni. Sute de persoane au fost evacuate din zonele aflate langa padurea Carmel, inclusiv dintr-o inchisoare care gazduieste detinuti palestinieni. Alte zeci de persoane au fost ranite in incendiu.