Vicepresedintele american Joseph Biden a avertizat miercuri senatorii americani asupra riscurilor care ar putea plana asupra securitatii tarii daca noul tratat de reducere a armamentelor strategice START nu este ratificat in 2010, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de RIA Novosti.

"Esecul ratificarii noului tratat START in cursul acestui an este susceptibil sa puna in pericol securitatea noastra nationala. Daca tratatul nu este ratificat, niciun american nu va putea controla la fata locului activitatea nucleara a Rusiei, nu vom putea profita de regimul de verificare, indispensabil pentru supravegherea arsenalului nuclear strategic al Rusiei. Cooperarea intre cele doua tari, care detin 90% din armele nucleare ale lumii, se va reduce in intesitate si nu vor exista reduceri verificabile ale arsenalelor", a sustinut vicepresedintele american.

Declaratiile acestuia vin dupa ce numarul doi al minoritatii republicane din Senatul american, Jon Kyl, afirmase ca ratificarea acestui tratat nu poate interveni inainte de 2011, in conditiile in care camera superioara a Congresului are de examinat alte probleme in cursul acestui an.

Potrivit lui Joe Biden, tratatul START comporta si o importanta fundamentala pentru dezvoltarea relatiilor cu Rusia, necesara pentru operatiunile din Afghanistan si pentru adoptarea de sanctiuni la adresa guvernului iranian.