Cei 11 spioni rusi arestati la sfarsitul lui iunie in Statele Unite ale Americii au fost denuntati de colonelul Scerbakov, seful biroului insarcinat cu agentii sub acoperire ai Serviciului de informatii externe al Rusiei, sustine cotidianul Kommersant, citat de RIA Novosti.

In luna iulie, cei 11 au facut obiectul unui schimb de prizonieri pe aeroportul din Viena, cu patru cetateni rusi condamnati de Moscova pentru spionaj in favoarea SUA si a Marii Britanii.

"Oficialii Serviciului de informatii externe au ignorat complet faptul ca fiica lui Scerbakov traia de mult timp in Statele Unite", sustine cotidianul rus, in urma unei anchete pe care a efectuat-o.

"Ceea ce este straniu este ca nimeni nu a remarcat ca un ofiter care ocupa o astfel de functie avea rude in strainatate", a declarat o sursa din cadrul acestui serviciu secret.

Rusii nu au banuit nimic nici macar in momentul in care Scerbakov a refuzat sa fie promovat in functie. Acest lucru s-a intamplat cu aproximativ un an inainte de destructurarea retelei de spionaj. Potrivit cotidianului, ofiterul a refuzat sa fie promovat pentru a evita supunerea la examenul obligatoriu cu detectorul de minciuni.

"Acest lucru inseamna ca el colabora deja la acel moment cu serviciile speciale americane", concluzioneaza Kommersant.

Ofiterul a parasit Rusia cu trei zile inainte de vizita presedintelui Medvedev in Statele Unite, in iunie 2010.

Arestarea celor 11 spioni rusi a fost anuntata in 28 iunie, la cateva zile dupa aceasta vizita.