Militantii homofobi s-au ciocnit cu fortele de politie in centrul Belgradului, fara a perturba insa desfasurarea paradei Gay Pride care s-a desfasurat duminica in capitala Serbiei, relateaza AFP.

Manifestantii antigay au aruncat cu pietre si alte obiecte asupra politiei, care a ripostat cu gaze lacrimogene dupa care, sustinute de mai multe vehicule blindate, a sarjat protestatarii pentru a dispersa grupurile de tineri. Piata Terazije, din centrul orasului, era plina de pietre si de deseuri.

Potrivit agentiei Beta, ciocnirile s-au soldat cu cel putin 50 raniti, in cea mai mare parte politisti.

Parada Gay Pride, la care au participat circa o mie de persoane, a debutat la sfarsitul diminetii, sub supravegherea atenta a politiei, un puternic dispozitiv de forte de ordine fiind amplasat in zona pentru a impiedica tinerii homofobi sa se apropie de manifestanti.

Gay Pride a defilat pe strazile din centrul orasului, intr-un perimetru restrans. Toata dimineata a fost marcata de tensiuni si de ciocniri intre politie si tinerii antigay.

Anul trecut, autoritatile sarbe au fost nevoie sa anuleze o parada similara, din cauza amenintarilor proferate de elemente ultranationaliste si de suporterii echipelor de fotbal.

Pana acum, in Belgrad s-a mai organizat o singura parada Gay pride, in 2001, si s-a soldat cu numeroase violente.