Fostul premier din Islanda, Geir Haarde, va trebui sa compara in fata unui tribunal special, intr-o decizie care ar putea sa-l transforme in primul lider mondial pus sub acuzare pentru criza financiara globala, transmite AP. Parlamentarii de la Reykjavik au decis marti sa-l trimita pe Haarde in fata judecatorilor pentru ca nu a impiedicat prabusirea financiara a Islandei, in 2008. Criza care a lovit statul nordic a determinat numeroase proteste ale islandezilor nemultumiti, a dus la caderea Guvernului si a afectat grav economia tarii dupa colapsul monedei nationale.

Geir HaardeFoto: Agerpres

Potrivit informatiilor, 33 de parlamentari au votat "pentru" trimiterea fostului premier in fata unui tribunal special, in timp ce 30 s-au opus acestei masuri. Daca va fi gasit vinovat, Haarde ar putea fi condamnat la doi ani de inchisoare.

AP scrie ca tribunalul care va lua in discutie acuzatiile la adresa lui Haarde nu s-a mai intrunit niciodata pana acum in intreaga istorie a Islandei. Data audierilor nu a fost inca stabilita.

Haarde (59 de ani), fostul lider al Partidului Independentei, a renuntat la putere anul trecut in urma protestelor prelungite. In prezent, el urmeaza un tratament pentru cancer esofagian.

"Voi raspunde acuzatiilor in fata tribunalului si voi fi reabilitat. Am un trecut curat. Acuzatiile sunt o persecutie politica", a spus Haarde pentru postul RUV. In trecut, Haarde a acuzat bancile, afirmand ca autoritatile guvernamentale si cele de supraveghere a sistemului financiar au facut "tot ce au putut" pentru a preveni criza.

AP aminteste ca Islanda, o insula vulcanica cu doar 320.000 de locuitori, a trecut aproape peste noapte de la miracolul economic la faliment, dupa ce a fost afectata grav de criza financiara, care a provocat caderea economiei si a dus la haos pe scena politica interna. Sistemul bancar al tarii s-a prabusit in octombrie 2008. Rata somajului a continuat sa creasca de-atunci, iar tara nordica a mers din criza in criza.

In aprilie, un raport de 2.300 de pagini, realizat de o Comisie guvernamentala pe marginea colapsului bancar, l-a acuzat pe Haarde si pe seful Bancii Centrale, David Oddsson, ca au fost "extrem de neglijenti", permitand inflamarea sectorului financiar fara sa ia masurile necesare.

Pall Hreinsson, un judecator al Curtii Supreme care a condus Comisia Speciala de Investigatie, a identificat sapte oficiali responsabili pentru criza care a lovit tara, intre care Haarde si Oddsson. Niciun alt oficial nu a fost trimis marti in fata judecatorilor, ceea ce i-a facut pe unii sa sustina ca Haarde va fi gasit "tap ispasitor".

Mai multi islandezi intervievati de AP au declarat ca legile care-i sanctioneaza pe politicieni sunt prea indulgente si ca ar trebui inasprite.

AP precizeaza ca tribunalul special va fi alcatuit din 15 membri - cinci judecatori de la Curtea Suprema, un presedinte de Tribunal districtual, un profesor de drept constitutional si opt persoane alese de Parlament la fiecare sase ani. Dupa audieri, Tribunalul ar putea decide sa nu-l puna sub acuzare pe Geir Haarde.