In perioada 2007- 2013, 12 state membre UE, printre care şi România, au alocat 17,5 miliarde de euro de la bugetul UE pentru cheltuieli destinate integrării tiganilor, informează un comunicat emis la Bruxelles pe 25 august şi publicat pe portalul informativ al UE, “Europa”. "E dificilă o estimare totală a sumelor din fondurile UE destinate programelor de integrare a populaţiei rome”, se mai arată ȋn comunicat.​

Sumele alocate de RomaniaFoto: Hotnews

Majoritatea sumelor luate ȋn consideraţie face parte din trei principale fonduri UE: Fondul Social European, Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi Fondul European pentru Dezvoltare Rurală.

Cea mai mare parte din cei 17,5 miliarde de euro alocaţi rezolvării chestiunii tiganilor provine de la Fondul Social European, mai precis 13,3 miliarde de euro. Tiganii sunt implicaţi ca posibili participanţi intr-o serie de iniţiative care reprezintă circa 27% din bugetul Fondului Social European alocat lor. Mai mult, ȋn documentul UE se mai precizează că ȋn România şi Ungaria tiganii sunt potenţialii beneficiari direcţi a peste 50% din intervenţiile planificate.

Ca noutate, ȋncepând din mai 2010, toate ţările membre UE pot folosi o parte din banii prevăzuţi de Fondul European pentru Dezvoltare Socială, tot ȋn folosul tiganilor. Mai precis, UE a acceptat schimbarea regulilor de cheltuieli ale Fondului, pentru a permite investiţia lor ȋn locuinţe pentru tigani. Fiecare ţară poate decide ce sumă alocă pentru a găsi case tiganilor.