Presedintele american Barack Obama a sustinut cu fermitate controversatele planuri pentru constructia unei moschei langa Ground Zero - fostul amplasament al World Trade Center - in New York, transmite BBC, motivand ca dreptul la exprimare religioasa trebuie respectat.

Obama a admis existenta unor "sensibilitati" cu privire la lucrarile de pe fostul amplasament al turnurilor gemene, pe care le respecta, insa a precizat ca musulmanii au acelasi drept sa isi practice religia "ca oricine altcineva in aceasta tara".

Constructia moscheii a provocat discutii aprinse peste Ocean. Familiile victimelor atacurilor din 2001 si conservatorii americani au criticat decizia si au afirmat ca moscheea va fi "o jignire" la adresa celor care au murit in timpul atentatelor.

"Vreau sa fie clar, ca cetatean si ca presedinte, cred ca musulmanii au acelasi drept la a-si practica religia ca oricine altcineva in aceasta tara. Acest lucru include dreptul la constructia unui loc de rugaciune si un centru comunitar pe o proprietate privata in Manhattan, in acord cu legile locale. Aceasta este America, iar angajamentul nostru pentru libertatea religioasa trebuie sa fie de neclintit," a spus acesta, in cadrul unei cine de comemorare a Ramadan-ului la Casa Alba.

Comisia de protejare a monumentelor din metropola a aprobat recent demolarea unei cladiri din anul 1858 pentru construcţia centrului Cordoba House, o cladire de zece etaje care va contine moscheea, un teatru, sala de sport si bazin.

Sustinatorii proiectului, intre care se numara primarul Michael Bloomberg, afirma ca astfel se respecta libertatea de exprimare religioasa.

Este primul comentariu pe care presedintele american il face vizavi de acest proiect, Casa Alba sustinand pana acum ca este o problema care tine de autoritatile locale.

"Cauza Al-Qaeda nu este Islamul, este o denaturare a Islamului," a precizat Obama.