Seful diplomatiei kosovare, Skender Hyseni, i-a cerut secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, sa inlocuiasca rezolutia 1244 care mentioneaza integritatea teritoriala a Serbiei, dar s-a lovit de refuzul acestuia, a anuntat marti cotidianul Koha Ditore (Kosovo), preluat de RIA Novosti.

Intalnirea dintre Skender Hyseni si Ban Ki-moon a avut loc luni, inaintea reuniunii de marti a Consiliului de Securitate al ONU, dedicata ultimului raport al secretarului general asupra situatiei din Kosovo.

Rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU a fost adoptata in 10 iunie 1999 si confirma integritatea teritoriala a Iugoslaviei (iar Serbia este succesorul de drept al fostei federatii).

"Rezolutia 1244 nu poate fi inlocuita decat daca membrii Consiliului de Securitate al ONU accepta sa recunoasca statul kosovar", a precizat Ban Ki-moon, citat de Koha Ditore.

Pristina sustine ca recunoasterea legalitatii proclamatiei de independenta de catre Curtea Internationala de Justitie infirma rezolutia 1244.

Curtea de la Haga a afirmat in 22 iulie ca proclamarea independentei acestei provincii sarbe nu este contrara normelor internationale de drept, dar a subliniat ca nu a examinat consecintele acestui act.

Potrivit cotidianului kosovar, secretarul general al ONU i-a spus lui Hyseni ca soarta rezolutiei nu depinde de Curtea Internationala de Justitie, ci de pozitia statelor membre in Consiliul de Securitate.