Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia propune inchiderea a 30 de misiuni diplomatice din strainatate, din totalul de 111 care exista in prezent, a relatat luni cotidianul "Trud", citat de Novinite. Unele dintre misiunile ce urmeaza sa fie inchise sunt in state UE si NATO.

Potrivit informatiilor, printre ambasadele si consulatele ce urmeaza sa fie inchise sunt cele din Irlanda, Norvegia, Estonia, Letonia, Slovacia, Chile, Mexic, Maroc, Tunisia, Etiopia, Ghana, Nigeria, Angola, Zimbabwe, Yemen, Pakistan, Mongolia, Coreea de Nord, Thailanda si Cambodgia.

Publicatia scrie ca, ulterior, va urma "un al doilea val", cand vor fi inchise ambasadele din Venezuela, Cuba, Portugalia si Vatican, precum si consulatele din Odessa, Novosibirsk si Ekaterinburg.

O purtatoare de cuvant a MAE bulgar, Vesela Cherneva, a declarat insa pentru ziarul “Dnevnik” ca informatia este "neadevarata" si a negat ca ambasadele Bulgariei din strainatate vor fi inchise "in etape".

Inchiderea misiunilor diplomatice bulgare trebuie discutata mai intai de Consiliul de Securitate al Consiliului de Ministri, iar lista va trebui revizuita de Ministerul Economiei, al Apararii, cel al Culturii si de serviciile de informatii.

La 16 iunie, o echipa de experti a prezentat un raport legat de activitatea misiunilor diplomatice bulgare din strainatate, pe baza caruia se va decide care ambasade si consulate se vor inchide sau vor fuziona. Procesul va dura 2-3 ani.

In mai, ministrul de Externe, Nikolai Mladenov, a declarat ca Bulgaria isi va inchide in jur de 20% dintre cele 100 de misiuni diplomatice in strainatate. Oficialul bulgar a explicat ca decizia nu va avea efecte financiare imediate, chiar daca statul ar putea vinde cladirile de ambasade, dar va avea efecte benefice pe termen lung.

In prezent, Bulgaria are 83 de ambasade, 6 misiuni permanente, 20 de consulate si 2 birouri diplomatice.