Prima femeie preot din Italia a fost hirotonisita, sambata, in cadrul unei ceremonii religioase tinute la o biserica din centrul Romei, aflata la numai cativa pasi de Vatican, relateaza AFP.

Maria Vittoria Longhitano, in varsta de 35 ani, este casatorita si apartine Bisericii Vechilor Catolici, o mica congregatie care s-a desprins de Vatican in secolul XIX si care respinge ideea infailibilitatii papale. Ea va tine prima sa slujba duminica, la o biserica din Milano.

Consacrarea oficiala ca preot a italiencei a avut loc la Biserica anglicana All Saints din Roma, in cadrul unei slujbe oficiate de episcopul Fritz-Rene Muller (membru al Uniunii de la Utrecht - care reuneste Biserica Angliei si Bisericile Vechi Catolice) si la care au participat circa o suta de persoane.

Vaticanul dezaproba total hirotonirea preoteasca a femeilor, invocand faptul ca apostolii alesi de catre Hristos au fost toti barbati. De asemenea, Vaticanul a acceptat in randul sau mai multi preoti anglicani care au hotarat sa treaca la catolicism, in semn de protest, dupa ce Biserica Anglicana a permis, incepand cu 1984, femeilor sa slujeasca in fata altarului.