Papa Benedict al XVI-lea a avut, duminica, o intalnire neprogramata cu "un mic grup" de victime ale abuzurilor sexuale ale preotilor, carora le-a trimis "rusinea si tristetea" sa fata de suferinta prin care au trecut, a anuntat Vaticanul, citat de AFP. Intalnirea a avut loc in Malta, in timpul vizitei pe care Suveranul Pontif a facut-o in aceasta tara.

Papa a fost "miscat profund de povestile lor si si-a exprimat rusinea si tristetea pentru suferintele prin care au trecut victimele si familile lor".

Suveranul Pontif "s-a rugat cu ei si i-a asigurat ca Biserica face si va continua sa faca tot ceea ce-i sta in putere pentru a ancheta acuzatiile, pentru a-i aduce in fata justitiei pe cei responsabili pentru abuzuri si pentru a implementa masuri eficiente menite sa-i protejeze pe tineri in viitor", a anuntat Vaticanul.

Papa a ajuns sambata in Malta, pentru o vizita de 26 de ore, prima sa deplasare intr-o tara straina de la izbucnirea scandalului in care sunt implicati preotii pedofili. Suveranul Pontif a fost sub o intensa presiune in ultimele saptamani, din cauza acuzatiilor ca a ajutat, alaturi de alti inalti prelati, la musamalizarea cazurilor in care au fost

implicati preotii pedofili.

Dupa ce mai multe victime din Malta au solicitat saptamana trecuta sa se intalneasca cu Papa, purtatorul de cuvant al Vaticanului a spus ca Suveranul Pontif nu va ceda "presiunii media" pentru a se intalni cu acestia. Federico Lombardi nu a exclus insa desfasurarea unei intalniri intre Papa si victimele din Malta.

11 cetateni maltezi care sustin ca au fost abuzati sexual in timpul copilariei de preoti romano-catolici au cerut ca Papa sa isi ceara scuze personal, in timpul vizitei sale in aceasta tara. "Noi cerem sa ne intalnim cu Papa, pentru ca el sa isi poata cere scuze de la noi personal", a anuntat Lawrence Grech, in cadrul unei conferinte de presa, in numele celor 11. "Vrem sa il intalnim pe Papa pentru cateva minute, pentru a ne ajuta sa vindecam si sa trecem peste aceasta trauma", a declarat acesta saptamana trecuta.