Iranul ar putea produce suficient uraniu imbogatit pentru o arma nucleara in decurs de un an, insa nu ar putea sa realizeze o arma nucleara decat in urmatorii 3-5 ani a declarat James Cartwright, adjunctul şefului statului major interarme american. De asemenea, generalul Cartwright a avertizat ca un atac al amatei americane este putin probabil sa opreasca programul nuclear iranian.

Oficialul american cosidera ca sanctiunile pe care SUA urmareste sa le impuna Iranului "nu vor face minuni", dar "nici interventia militara nu va fi decisiva". De asemenea, acesta a estimat ca va dura cel putin un an pana cand iranieni vor avea suficient uraniu imbogatit si alti 3-5 ani pana cand vor putea realiza o arma nucleara, scrie AFP.

In plus, Ronald Burgess, Serviciului de Informatii Militare al Pentagonului , a declarat ca Iranul are o pozitie militara defensiva si "este putin probabil ca Iranul va initia un conflict international sau un atac preemptiv".

Marile puteri din Occident sustin ca Iranul urmareste sa realizeze arme nucleare si ca a incalcat normele de non-proliferare. Iranul, pe de alta parte, sustine ca activitatile de imbogatire a uraniului au ca unic scop productia de combustibil pentru centrale nucleare.