Un fost oficial american care a lucrat alaturi de Colin Powell a afirmat in cadrul unei declaratii ca George W. Bush stia ca multi dintre prizonierii de la Guantanamo erau nevinovati, insa a refuzat sa-i elibereze din motive politice, relateaza AFP.

Colonelul in rezerva Lawrence Wilkerson, care a ocupat o pozitie de varf in echipa lui Colin Powell, a facut aceste afirmatii in cadrul unui proces intentat de un fost detinut al inchisorii americane. "Am aflat ca vice-presedintele Cheney, secretarul de stat Rumsfeld si presedintele Bush au luat impreuna deciziile referitoare la Guantanamo", scrie Wilkerson.

Acesta a mai adaugat ca "multi dintre prizonierii tinuti la Guantanamo au fost luati in custodie fara a se sti daca fac parte din randul inamicilor. Copii de 12-13 ani sau batrani de pana la 92 sau 93 de ani au fost trimisi la Guantanamo, vanduti catre fortele americane in schimbul a 5.000 de dolari per cap. De cele mai multe ori nu exista nici un fel de dovada care sa identifice motivul pentru care anumiti oameni fusesera retinuti. Lui Cheney nu ii pasa ca cei mai multi dintre prizonieri erau nevinovati... Era acceptabil ca sute de nevinovati sa sufere sub pretextul capturarii catorva teroristi inraiti. Autoritatile nu doreau sa-i elibereze pe acesti oameni pentru a-si legitima planul de razboi din Irak."