Comisia pentru reforma constitutionala din Republica Moldova a prezentat sambata proiectul unei noi Constitutii a tarii, precum si proiectul de lege privind adoptarea noii legi fundamentale, informeaza Jurnal.md. Proiectul prevede ca presedintele tarii sa fie ales prin vot direct de catre popor, varsta minima de vot sa fie redusa de la 18 la 16 ani, iar limba de stat sa fie romana.

Proiectul noii Constitutii prevede modificarea articolului cu privire la limba de stat, iar daca acesta va fi aprobat, limba oficiala a Republicii Moldova va fi limba romana, precizeaza sursa citata.

Totodata, daca va fi adoptata noua Constitutie, presedintele Republicii Moldova va fi ales de catre popor, prin vot direct. Proiectul mai prevede ca seful statului poate fi demis inainte de expirarea mandatului doar prin referendum.

De asemenea, in proiectul noii legi fundamentale, comisia pentru reforma constitutionala, infiintata de presedintele interimar Mihai Ghimpu, propune ca tinerii sa poata vota de la 16 ani, desi, juridic, maturitatea va ramane la 18 ani.