Premierul irakian Nuri al-Maliki ar fi fost ranit intr-un atentat joia trecuta, sustine site-ul DEBKAfile, citand surse din serviciile de informatii. Masina in care calatorea al-Maliki a fost lovita de un dispozitiv exploziv, dupa care persoane necunoscute au atacat convoiul cu lansatoare de grenade. Autoritatile americane si irakiene au musamalizat incidentul, insa mai multe surse au confirmat faptul ca premierul a fost tratat pentru ranile sale, considerate "moderate spre grave", la un spital militar al SUA.

O sursa a afirmat pentru DEBKAfile ca seful Guvernului de la Bagdad a fost ranit la mana.

Site-ul sustine ca, aparent, doctorii au considerat ca starea lui este prea grava pentru a aparea in fata ziaristilor, el preferand sa transmita duminica un mesaj inregistrat.

DEBKAfile precizeaza ca atacul impotriva lui Maliki, produs in contextul alegerilor parlamentare din Irak, a avut ca obiectiv evident eliminarea fizica a "candidatului sustinut de americani pentru postul de premier". Partidul sau, Statul Legii, este o formatiune care depinde in mare masura de el. "Fara liderul sau, formatiunea probabil se va rupe in mai multe partide, iar reprezentantii sai parlamentari se vor alatura altor grupari din legislativul de la Bagdad", scrie publicatia.

Potrivit rezultatelor partiale, partidul lui Maliki conduce in optiunile alegatorilor irakieni in noua provincii, in timp ce formatiunea fostului premier Iyad Allawi este in frunte in cinci regiuni.