O veche sinagoga din Orasul Vechi al Ierusalimului a fost redeschisa duminica in cadrul unei ceremonii nationale la care au participat cateva sute de persoane. Evenimentul a avut loc intr-un moment tensionat din punct de vedere politic si religios, mii de politisti fiind mobilizati dupa mai multe inclestari cu demonstrantii palestinieni, scrie AFP.

Khaled Meshaal, liderul exilat al miscarii islamiste Hamas, considera ca ceremonia reprezinta "o falsificare a istoriei", avertizand ca "Orientul Mijlociu ar putea exploda" dupa evenimentele de luni. Meshaal a mai declarat ca redeschiderea sinagogii este o sfidare la adresa musulmanilor, intrucat simbolizeaza distrugerea moscheii Al-Aqsa, al treilea loc sfant al Islamului, dupa Mecca si Medina.

La randul sau, reprezentantul pentru Ierusalim al presedintelui palestinian Mahmud Abbas a afirmat: "Aceasta nu este o simpla sinagoga. Este un pretext pentru violenta, extremism si fanatism religios", insa in replica, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca sinagoga aduce mesjaul coexistentei: "Noi le permitem credinciosilor de alta religie sa-si pastreze lacasele de cult. Ne protejam mostenirea cu mandrie, in timp ce le lasam si celorlalti libertate religioasa."

Sinagoga a fost construita in 1694, fiind distrusa dupa 21 de ani de catre autoritatile otomane care controlau atunci Ierusalimul. Situl a ramas neconstruit mult timp, primind numele "Hurva" ("ruina", in limba ebraica). Lacasul de cult a fost reconstruit in 1864, devenind rapid un centru al comunitatii evreiesti din Tara Sfanta. Sinagoga a fost apoi aruncata in aer in 1948, dupa ce fortele iordaniene au capturat orasul vechi in luptele cu noul stat Israel.