Irakienii sfideaza valul de atentate sinucigase, bombe si atacuri cu rachete care a ucis 24 de oameni in dimineata de duminica si se prezinta masiv la urnele de vot, intr-un proces electoral considerat drept un test pentru fragila democratie a Irakului, relateaza AFP.

La sectiile de votare din Bagdad oamenii stau la coada pentru a vota, la fel cum se intampla si in orasele sunite, care au boicotat ultimele alegeri parlamentare din 2005.

Autoritatile au impus masuri stricte de securitate, dupa ce un grup afiliat al-Qaeda, care considera acest scrutin drept o incercare de validare a guvernului shiit si al ocupatiei americane, a amenintat ca orice persoana se prezinta la vot risca sa fie atacata.

Fallujah, Baquba, Samarra si alte cateva orase au fost lovite de tiruri de mortiere sau bombe, multe dintre ele explodand in apropierea sectiilor de votare.

Bagdadul s-a confruntat cu cel mai mare val de violente, aproximativ 70 de tiruri de mortiere cazand in zonele locuite de suniti, in timp ce irakienii se indreptau spre sectiile de vot, in cel de-al doilea scrutin parlamentar de la indepartarea dictatorului Saddam Hussein, in 2003.

Un tir cu rachete Katiusa a lovit o cladire rezidentiala din nordul orasului, ucigand 12 oameni si ranind alti zece. O a doua explozie a ucis inca patru oameni.

Opt oameni au fost ucisi si 40 raniti in alte atacuri in Baghdad. 13 persoane au fost ranite in restul tarii.

Arabii suniti s-au prezentat masiv la urne, in contrast cu alegerile din 2005, cand au boicotat alegerile, in semn de protest fata de ascensiunea la putere a majoritatii shiite, opresata de multa vreme.

La sapte ani de la razboi, urmele bombardamentului sunt inca vizibile in marea partea a Bagdadului, iar locuintele beneficiaza de curent electric doar cateva ore pe zi si nu au apa curenta. Un sfert din populatia tarii este analfabeta.

Regiunea autonoma din nordul Irakului, unde atacurile teroriste sunt foarte rare, afiseaza insa un contrastant boom economic.

Irakul detine rezerve imense de petrol si a semnat in ultimele luni zece contracte majore de exploatare cu companii straine, dar va dura ani pana cand efectele vor fi resimtite in nivelul de trai al populatiei.

SUA spera ca aceste alegeri vor intari democratia fragila a tarii, iar Irakul va deveni o tara stabila in acesta regiune in care alegerile libere sunt o exceptie.

Maliki, liderul shiit al Aliantei pentru un stat de drept, spera ca lista sa va castiga alegerile. Rivalii sai sunt Iyad Allawi, fost premier shiit, Ahmed Chalabi, fost vicepremier, Adel Abdel Mahdi, vicepresedintele tarii si Baqer Jaber Solagh, ministrul de Finante.

Chalabi, Mahdi si Solagh reprezinta Alianta Nationala a Irakului, shiita.