A fost rapita cand avea 11 ani si a fost sechestrata si violata timp de 18 ani. Vara trecuta, a fost gasita de politie. Este povestea unei americance, care a acceptat sa vorbeasca pentru prima oara in fata presei, dupa ce a fost adusa langa familie. "Buna, Sunt Jaycee. Vreau sa va multumesc pentru sustinere, sunt bine" - sunt primele cuvinte pe care Jaycee Dugard, acum in varsta de 29 de ani, le spune in public, dupa arestarea celor care au rapit-o, transmite ABC News.

Tanara a disparut in 1991; a fost rapita cand astepta autobuzul care s-o duca la scoala. Garrido, cunoscut infractor, si sotia sa Nancy asteapta acum procesul in care sunt acuzati de rapire si viol. Doctorul Gary Mears, neurolog si profesor la University of the Rockies din Colorado Springs, a declarat ca tanara a cazut victima unei "specii foarte putin comune de pradatori sexuali", care, statistic, isi ucid victimele in primele 72 de ore.

La sapte luni dupa ce a fost gasita de politie, Jaycee a dat publicitatii o inregistrare cu ea si familia. Imbracata cu un tricou negru si blugi, tanara a declarat: "A fost o cursa lunga, dar am reusit sa ajung aici".

Jaycee Dugard, mama sa Terry Probyn si cele doua fete ale lui Jaycee - pe care tanara le-a nascut in timpul in care a fost sechestrata, tatal fiind presupusul sau rapitor - traiesc intr-un loc secret din California, de la sfarsitul verii. Inregistrarea o arata pe Jaycee, pe sora ei de 19 ani Shayna si pe mama lor, Terry Probyn, in timp ce fac prajituri de Craciun.

"Este un vis implinit pentru mine sa am cele doua fete cu mine, aici", povesteste Probyn. "Sunt atat de recunoscatoare pentru momentele pretioase pe care le avem impreuna". Dupa 18 ani de cautari, mama marturiseste ca simte ca a asteptat "o eternitate" pentru a fi din nou impreuna. "Uneori cu greu pot sa cred ca este real", sustine Probyn.

Jaycee Dugard si familia sa au stat departe de camerele de televiziune si au explicat ca au acceptat sa filmeze un mic episod din viata lor si sa il faca public pentru a cere inca o data sa li se respecte dreptul la intimitate. "Sunt Terry Probyn si in numele fiicelor mele Jaycee si Shayna, precum si a nepoatelor mele vreau sa va multumesc pentru dragostea si sustinerea pe care ni le-ati aratat in ultimele luni", spune mama tinerei rapite. "Este dorinta mea sa impartasim miracolul nostru cu lumea, dar trebuie sa respectati conditiile noastre", continua femeia.

"Va rugam sa ne dati timp sa ne videcam ca familie, fara ochii fotografilor si ai presei asupra noastra. Am realizat aceasta inregistrare ca sa puteti vedea ca suntem fericiti, ca suntem bine si atunci cand vom avea mai multe de impartasit, o vom face", incheie Terry Probyn.

Imagini din curtea in care a trait tanara, 18 ani

Psihiatrul Barbara Ziv, care nu a lucrat in cazul Jaycee, sustine ca tanara va trece printr-o recuperare de lunga durata. "Trebuie sa fie o persoana extraordinara ca sa poata avea o viata normala, in aparenta. Cum poti avea incredere acum in cineva? Intregul sistem a esuat, in cazul ei", a explicat Barbara Ziv.

Fragmente din jurnalul lui Jaycee: "Cum pot sa-i spun ca vreau sa fiu libera?"

Fragmente din jurnalul pe care Jaycee l-a tinut dupa ce a fost rapita arata cat de mare era controlul pe care Garrido il avea asupra tinerei. "Cum pot sa-i spun ca vreau sa fiu libera. Libera sa vin si sa plec cand vreau... libera sa spun ca am o familie", scria tanara in 2003. Intr-o nota datata pe 5 iulie 2004, Jaycee scrie: "Simt ca ma scufund... Asta ar trebui sa fie viata mea, sa fac ce vreau cu ea... dar inca o data el mi-a luat-o. (...) Mi-e teama ca nu vede ca lucrurile pe care le spune ma fac prizoniera".

De la 11 ani, Jaycee Dugard nu a fost niciodata la scoala, la spital. Anchetatorii spun ca rapitorii i-au pus numele "Alyssa" si ca a fost violata in mod repetat.

Tanara incearca acum sa-si refaca viata, alaturi de familie. A obtinut certificate de nastere pentru cele doua fete, incearca sa termine liceul si vrea sa mearga la facultate. Are acum chiar si permis de conducere.

"Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa mergi inainte. Eu i-as spune sa nu-l lase sa-i mai rapeasca nicio zi din viata", a declarat psihiatrul Barbara Ziv.